Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Oldalas, a grillpartik királya

2013.06.03 14:33, miseenplacehungary

Oldalas. Bordák hússal. A képen látod merre van, azt meg nagyjából tudod, hogy remek kiegészítője lehet pörkölteknek, tokányoknak, káposztáknak, leveseknek stb.  Mégis a legjobb dolog, ami történhet vele az a sütés vagy grillezés. Nem drága hús, mégis az egyik legjobb része a sertésnek, köszönhető ez a rengeteg csontnak ami benne van, mert mint már megtanultad (ugye?!), a csont melletti húsrészek a legfinomabbak. Sütés alatt a csodálatos zsírréteg egészen krémessé változik, úgyhogy a finnyásabb vendégeknek is nyugodtan adhatod. Ha még ígyis nyígnak, akkor legalább tudod, hogy kiket nem kell a következő bulira meghívni.

sertes.jpg

Itt van akkor három recept. Az első egy gyors megoldás volt hétvégére, mert elég hitványul éreztem magam és inkább a kanapét választottam a konyha helyet. A másik kettő profik agyszüleménye, mindenképpen érdemes kipróbálni, mert teljesen megváltoztatja az oldalashoz fűződő viszonyodat.

Egyszerű BBQ oldalas hétvégi aznapokra:

  • 1 kg oldalas
  • 5 ek olivaolaj
  • 1 ek friss rozmaring
  • 1 ek friss kakukkfű
  • 2 ek Heinz bbq szósz
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 tk cayenne bors
  • 6 gerezd fokhagyma
  • bors

A hozzávalókat keverd össze, masszírozd bele a húsba, tedd bele egy tepsibe vagy egy serpenyőbe és hagy állni két órát. Utána 160 fokon süsd 50 percet alufóliával lefedve és még 30-at fólia nélkül. Én grillezett zöldségeket adtam hozzá, de lényegében fakultatív a köretválasztás.

20130601_193647.jpg

20130601_200349.jpg

Kurunczi József kétszeres Európa-, és világbajnok séf oldalasa:

  • 2 dl édes-csípős chiliszósz
  • 3 ek világos szójaszósz
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 1 tk pirított szezámolaj
  • 2 ek szilvalekvár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • 1 kg oldalas

Kurunczi Józsefet a gasztronómia iránt érdeklődőknek valószínűleg nem kell bemutatni, de ha mégis, akkor én most ez nem tenném meg, mert van helyette egy remek cikk a HVG oldalán, ahonnan az alap információkat megtudhatod a mesterről.
A recept viszont a következő: az oldalast négy egyenlő nagyságú szeletre vágd és minden egyes szeletre tegyél fél-fél gerezd fokhagymát és egy vastagabb szelet hagymát. Locsold meg bőven olívaolajjal, tekerd bele alufóliába és dobd be a sütőbe kb 45 percre. Közben a maradék hozzávalókból készíts el a pácot. Ha eddig eljutottál és ellenálltál, hogy az illatok ellenére félkészen felfald az oldalast, akkor vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit állni és alaposan dörzsöld be a páccal. Told vissza a sütőbe, és már csak 25 perc és tálalhatsz is. Józsit amúgy megtaláljátok a sonkashowjával szombatonként a Fény utcai piacon. Ha arra jártok, mindenképpen nézzetek be, rengeteget lehet tőle tanulni.

gourmetgasztrohu.jpg(gourmetgasztro.hu)

 

Jamie Oliver BBQ oldalas (kb egy egész oldalashoz):

  • 3 szegfűszeg
  • 1 tk édesköménymag
  • 1/2 tk római kömény
  • 1/2 tk bors
  • 1 tk só
  • 1/2 fej fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • fél marék friss rozmaring
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 1/2 narancs héja
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 4 ek balzsamecet
  • 1/2 narancs leve
  • 4 ek ketchup
  • 3 ek olívaolaj

A szegfűszeget, édesköménymagot, római köményt, borsot és a sót mozsárban törd össze. A többi hozzávalót aprítsd fel, keverd össze az egészet a szószokkal, és jó alaposan dörzsöld bele az oldalasba. Legalább két órát hagyd a pácban, utána csomagold be alufóliába, és süsd másfél órán keresztül 170 fokon. Utána vedd le a fóliát és még kb 25 percig süsd, közben a pácos edényben maradt szósszal kenegesd. Még állatabb a cucc, ha mindezt faszénen és grillen készíted, de tökéletes lesz otthoni körülmények között is. Persze, ha mégis sikerül a szabadban elkészítened, akkor igazán meghívhatnál.

eatyourbookcom.jpg(eatyourbooks.com) - igen, ez egy tarja

Címkék: jamie oliver sertés sütés grill oldalas kurunczi józsef

A bejegyzés trackback címe:

http://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr695341746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.06.03. 18:57:25

A cím alapján jöttem ide, mert azt hittem, grillezésről fog szólni. Erre fel jön az alufóliába pakolt tepsi és a 170 fokos sütő :-(

czjanos 2013.06.03. 19:03:56

A fene tudja, de nekem több a bizalmam a feleségem által készített, mustáros-borsos-fokhagymás sült oldalashoz, mint az osztriga-szószoshoz.

hamisnero 2013.06.03. 21:18:45

az oldalashoz semmi, értsd: semmi nem kell. csak só, netán bors, bedörzsölve. a hús önmagáért beszél. legföllebb (modoros) mellé lehet pakolni egy kis paprikát, paradicsomot, rengeteg fokhagymát és hagymát (vereset). ebből az is lejön, hogy grillezni ezt nehéz, sütőben puhulásig lefedve (sört szoktam aláloccsantani) sütjük, majd rápirítunk. szerintem az oldalas a sertéshúsok királya, hihetetlen ízletes, hiszen csontok, zsírok, húsok (és remélhetőleg porcogók)strukturált egyvelege, önnönmagában tökéletes.

miseenplacehungary 2013.06.03. 21:58:45

@tiboru: A lényeg a pácokban leledzik. Ha jó az idő és megteheted, akkor nyilván szabadtűzön készítsd. Ellenben én ott is alkalmazom néha az alufóliát az elején, a hús méretétől függően.

miseenplacehungary 2013.06.03. 22:00:24

@czjanos: Az egy másik iskola, néha valóban az egyszerűség a nyerő, de az osztrigaszósztól sem kell megijedni. :)

miseenplacehungary 2013.06.03. 22:04:49

@hamisnero: Messzemenőkig egyetértek veled abban, hogy a jó minőségű húsokhoz tényleg semmi nem kell a són és a frissen őrölt borson kívül. Sőt, köretnek is valami könnyű zöldség, esetleg friss kenyér dukál. Ellenben itt igazából bbq oldalasokról volt szó, ami egy kicsit más történet, ezért a sok hozzávaló.

i!i 2013.06.04. 08:56:28

Én tárcsázni úgy szoktam, hogy előző este só-bors-foki szentháromsággal puhára sütöm fólia alatt sütőben, mikor kész kihúzom a csontokat. Másnap a tárcsán( vagy grillen) rá lehet sütni a bbq szószt, hogy szépen ráégjen, rá-karamellizálódjon és megkapja a kinti ízeket. Kenegetés, forgatás, tisztára kellemes látványos, illatos meló, és pár hosszúlépés alatt meg is vagy vele. Szerintem ha kint nekiállsz a nyers oldalast grillezni, rommá égeted a szélét, szálkásra keményíted a külső hús réteget mire puha lesz belül. Nem? De.

Tina0611 2013.06.04. 09:30:14

A Jamies receptet megcsináltam egyszer, a TV-ből jegyzeteltem. Nekem nagyon ízlett, de a fiamnak nem, szerinte a hús ne legyen narancs ízű. Szóval a narancsból (vagy a héjából) egy kicsit kevesebb kell, hogy ne legyen hangsúlyos.

nyisztor 2013.06.04. 09:50:01

grilloldalas tepsiben, sütőben - várom a vegetáriánus változatot.
Biztos nőnemű a szerző.

delfin38 2013.06.04. 10:24:59

A Jamie Oliver szerinti recept alapanyaga a kép szerint mintha inkább tarja (nyak) lenne!

manes 2013.06.04. 11:48:32

A sült oldalasnál csak egy finomabb létezik. A jó fokhagymás zsirja. Kenyérre kenve,újhagymával,paradicsommal,paprikával hm....

alex4 2013.06.04. 13:40:45

Egyes receptrész elképzelésekről nekem Torrente jut eszembe, amikor fölháborodottam utasítja vissza a kínai étteremben a neki kihozott kaját és valami olyasmit, hogy „Mi ez itt, kislány, lekváros hús?!? Hozzál nekem rendes kaját!"

i!i 2013.06.04. 15:45:35

@delfin38: Örülök, hogy nem csak nekem szúrt szemet, hogy az ott bizony oldalasnak igencsak érdekes :D

miseenplacehungary 2013.06.05. 00:42:25

@i!i: Nagyjából minden szavaddal egyetértek.

miseenplacehungary 2013.06.05. 00:43:47

@nyisztor: A főzés elsajátításában segíthetek, de a szövegértésben sajnos nem.

miseenplacehungary 2013.06.05. 00:45:44

@manes: Grillparti/házibuli másnapján reggelire. Zseniális! :)

miseenplacehungary 2013.06.05. 00:47:38

@i!i: Valóban jó a megfigyelés, de elképesztően tetszett a kép és a pác tarjára is tökéletesen alkalmas. Persze ettől még jogos az észrevétel, a kép alá oda is írom, hogy az bizony nem oldalas. :)

i!i 2013.06.05. 09:59:20

@miseenplacehungary: Hát igen, piszok jól néz ki a cucc, meg kell hagyni!
A pácban nekem egyedül a narancs nem fekszik, ahogy fentebb is írta valaki már. Azt cserélném 1 kanál mézre meg egy kanál dijoni mustárra, de ez persze ízlés kérdése. Nekem a narancs a húsokhoz túl markáns.