Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

A régi-új barátom, a gin

2013.07.08 13:48, miseenplacehungary

Volt egy holland pacák Franciscus De La Boe Sylvius (1614 - 1672), aki egyébként a leideni egyetemen tanított, na ő volt az akinek köszönhetjük a gint, illetve inkább csak az elődjét a genevert (jenever, genièvre, junever, jeniever, peket, jajem). Hogy minél többen megismerjék ezt a remek italt azt pedig Nagy Zoltánnak, akinek fejéből kipattant a The Gin Shop Budapest ötlete. Nagyon mellélőni nem fog vele, hiszen a budapesti Boutiq'Bar is az ő agyszüleménye, ami teljes joggal vívta ki előkelő helyét a világ legjobb bárjai között. Bár beszélgetésünkkor azt mondta, térjünk vissza rá kb öt év múlva, hogy mennyire jött be a Gin Shop, de úgyérzem hamarabb is rákérdezhetek majd.



1017278_194416537384109_1407522861_n.jpg(The Gin Shop Budapest)



Amúgy ha nem ismernéd, a gin egy semleges ízű gabonaszesz, amelyben legtöbbször a borókabogyó aromáit fedezheted fel. Ez az alap amit mindenképpen tudnod kell. Meg persze az sem elhanyagolható, hogy a gin alkoholtartalma legalább 37,5% kell, hogy legyen. A történelmi információkat megtalálod a wikipedián, de ha igazán jót akarsz, akkor jelentkezz egy gin kurzusra a Shop-ban. Na én pont egy ilyenen vettem részt, ahol Dunajcsik Dóra és Szűcs Ádám kalauzolt el bennünket a gin világába.



970493_194308597394903_1321189115_n.jpg(The Gin Shop Budapest)



Elképesztően nagy a tudásuk az italokkal kapcsolatban és nem mellékesen jófejek is, úgyhogy ha csak egy egyszerű péntek esti mulatozásra beugrasz hozzájuk, tuti, hogy a jó italok kóstolása mellé egy jó beszélgetéssel is gazdagabban zárod a napod.


A hely remek, kicsit elitista vonallal megspékelve, ami egy ilyen italhoz, az alkoholok szürke eminenciásához (kösz a hasonlatot Hadzsala Krisztiánnak) tökéletesen illik. A Magyarországon kapható 47 féle gin közül 47 félét találhatsz a pulton. Persze egyéb italok is vannak, amik szintén a kicsit extrább, prémium kategóriát képviselik, hogy ne mindig csak a szokásos tételeket fogyaszd. Hamár gin, akkor az egyik legismertebb koktél ugyebár a gin-tonic. Tonicból kishazánk elég szegényesen áll, így abból 5 félét kóstoltunk. Sőt, igazából az ötödik egy diétás változata volt a Schweppes tonicjának.



1004594_194307357395027_375460710_n.jpg(The Gin Shop Budapest)


A következő tételekkel boldogítottuk magunkat szombat délután:

Hayman's Old Tom:

Nekem kicsit édes, eleinte koktélokhoz használt, Old Tom típusú gin. A fekete cirmó kompenzál az üveg oldalán, melyet anno a londoni pubok falára festettek és ha bedobtad a szájába a megfelelő egységnyi pennyt, kaptál egy shot gint.



haymanquots-old-tom-1299706596.jpg(theproper.com)



Broker's:

Mindent visz. A legjobb amit valaha kóstoltam. Igazi elegáns, tatás ital, kilencféle fűszerrel: boróka, koriandermag, fahéj, cassiakéreg, édesgyökér, narancshéj, citromhéj,  angelikagyökér, szerecsendió.. Már a külső megjelenése is erős, főleg a kis kalappal a dugóján. 200 éves recept alapján készül és nem árt megjegyezni, hogy 2010-ben a Best Gin címet is elnyerte.

 

ampmdirect.png(ampmdirect.co.uk)



Tanqueray Rangpur:


Tanqueray-t mindenki látott már a pultban. Na ez nem az, ez a Rangpur fajta, ami egy különleges indiában honos citrusfajtára utal. Szintén nagyon bírtam..

 

barrelproofboutique.jpg
(barrelproofboutique.com)



Bombay Sapherine East:

Ő is megtalálható a legtöbb pultban. Viszont arról fogalmam sem volt, hogy 12 féle fűszer hozzáadásával készül: koriander, édesgyökér, angelikagyökér, cassiakéreg, citromhéj, mandula, jáva bors, orris, greens of paradise, vietnami feketebors, citromfű. Pedig még az üvegén is rajta van.

 

holidaygiftguide.artinfo.jpg
(holidaygiftguide.artinfo.com)



Beefeater 24:

A benne lévő fűszereket (kínai zöld tea és a japán sencha tea, és még amit nem tudunk), 24 óráig áztatják semleges gabonaszeszben. Persze a név nem csak erre utal, hanem a londoni 24 órás szórakozásokból és állandó pörgésből is ered, amivel nyilván a fiatalabb gin fogyasztókat is szeretné megfogni a cég. Nagy királyság, a Broker's mellett a kedvenc.

 

0000079_gin-beefeater-24-1-l.png(newgintonic.com)



No. 3 London Dry Gin:

300 éves recept, háromszoros lepárlás, három gyümölcs: narancs, citrom, grépfrút, három fűszer: levendula, koriander, bors. Elképesztően finom, ez hasonlít a legjobban azokra a fajtákra amikkel eddig találkoztam.

 

209183.jpg(mysupermarket.co.uk)

 

 

A tonicokról nincs nagyon mit mondani. Kinley, Schweppes, Fever-Tree, Fentimans, Schweppes Light. Egyszerűen kóstold végig ezt a pár fajtát (természetesen melegen ajánlott, hogy legalább a fent említett italokat is) és válaszd ki belőle az ami neked a legjobban ízlik. Amúgy nem hinnéd, de elég komoly különbség van a tételek közt. Egyet mondhatok, a Fentimans nélkül szegényebb világban élnénk.

 

71ws1lIHzBL._SL1500_.jpg

 

Kóstoltunk fahéjas, bazsalikomos-paradicsomos, gyömbéres gin-tonicokat, de erről felesleges írnom, menj el és próbáld ki. De ha csak az egyszerű jég, gin, tonic vonalat kedveled akkoris ott a helyed.


Persze nem árt megemlíteni, hogy a prémium italok minősége, az árakban kevésbé látszik meg mint azt gondolnád, úgyhogy egy hétvégi random értelmetlen ivás árát lehet, hogy megéri inkább egy ilyen élményre beáldozni. Persze szögezzük le, hogy a random értelmetlen ivásnak is van létjogosultsága!

The Gin Shop Budapest

Budapest, Ráday utca. 9.
tel:  +36 30 9458 842

Ked - Csüt18:00 - 0:30
Pén - Szo18:00 - 2:00



Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr785366196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása