Megint egy gyors, nyári recept, semmi okoskodás. A piadina Emilia Romagna tartomány leghíresebb lepénykenyere, amely már Giovanni Pascolit (1855-1912), a híres olasz költőt is elvarázsolta. Egész Olaszországban népszerű, köszönhető ez annak is, hogy elkészítése nem igényel különösen sok munkát. Na ezért esszük mi is rendszeresen, főleg ebben a kánikulában
Piadina alaprecept:
- 400 gr finomliszt (próbáld ki nyugodtan magasabb sikértartalmúval is)
- 5 gr só
- 10 gr szárított élesztő (ne bajlódj a frissel)
- 225 ml langyos víz
- 40 gr disznózsír (ha ezt nem érzed annyira, akkor vaj vagy olívaolaj, de zsírral az igazi)
Tök egyszerű a dolog, gyúrd össze a hozzávalókat kb 10 perc alatt. Kicsit keményebb az eredmény, mint a pizzatészta, de megéri vele foglalkozni. Ezután csak annyi a dolgod, hogy megvárd amíg kb kétszeresére dagad a tészta. Ez olyan 30 percet vesz igénybe, addig mondjuk igyál egy sört, hamár nyár van.
Ha megkelt a tésztád, oszd el 8 egyenlő részre és formázz belőlük kis golyókat, amiket utána milliméter vékonyságúra nyújts ki, és egy felforrósított serpenyőben süsd meg mindkét oldalukat. Kb másfél-másfél perc oldalanként. Ja, a serpenyőbe fölösleges zsiradék, van az bőven a tésztában. Persze nem rontasz el semmit egy kis olívaolajjal.
A klasszikus töltelék darabonként 2 szelet pármai sonka, 30 gr stracchino sajt és némi rukola. Persze azt teszel bele amit csak szeretnél, de a sonka, sajt, saláta vonalat azért nem érdemes megtörni. Nálam éppen Feketeerdei sonka, fodros saláta és mozarella volt a belevaló, ami mellé apróra kockáztam pár szem kimagozott koktélparadicsomot. De mondom, az egész a fantáziádra van bízva. Ami fontos az a gyorsaság, hogy a sajt a kenyérhez érve megolvadjon, miközben a többi hozzávaló is kicsit átmelegszik. Gyors, egyszerű, nyár.
Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!