Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Tészta! Tészta! Tészta!

2013.09.24 15:31, miseenplacehungary

"Itt nemcsak a pénzről van szó, hanem a büszkeségről. A mi kajánkat zabálják: pizza, spaghetti, mozzarella, sajt, olajbogyó. Ezeknek nemvolt semmijük, ették a szart, míg meg nem ismerték az olasz konyhát! De ez, ez a legrosszabb eza, ezaz espresso-lötty!"

Tony-Soprano.jpg


Tudtad, hogy az elmúlt 15 évben 10 kilóval csökkent az olaszok fejenkénti tésztafogyasztása? 1999-ben még 42,9 kg-ot ettek, ez ién már 30,9 kg-ra redukálódott. Persze ez még mindig szép szám, de a legbosszantóbb az egészben, hogy az indoklók nagyrésze a hízástól való félelemmel magyarázta a dolgot (51%), 24% pedig sokallja a tésztafőzéssel töltött időt, főleg hogy mártás is kell hozzá. Érted, a mártások hosszú órákig készülnek. Meghogy a tésztától nő a seggük, nem az egészségtelen életmódtól, meg a nem mozgástól. Persze. Giuseppe Morici, a Barilla marketingigazgatója a La Repubblicának nyilatkozva elmondta, hogy rengetegen a félkész és fagyasztott ételeket keresik, illetve sokan nem otthon vacsoráznak, hanem eljárnak étterembe. Az utóbbi nyilván megbocsájtható, főleg hogy remek éttermek vannak minden második sarkon, dehogy valaki félkész dolgokat egyen abban az országban, ahol kb gyomnövény a bazsalikom, a paradicsom is az utca szélén nő (nem is akármilyen), sőt Rómában majdnem agyonvágott egy fáról lepotyogó narancs, aminél illatosabbat életemben nem szagoltam?! Gratulálok. Szerencsére én ebből nem sokat tapasztaltam római utam során, ellenben ettünk olyan tésztaételeket, amik tényleg frissen készültek és nagyjából 10-15 perc alatt, tehát amíg a tészta megfő, az asztalunkra kerültek.

Na az utóbbiakból fogok hamarosan megosztani veletek párat, de előtte inkább beszéljünk kicsit a tésztafőzésről.

pasta-065.jpg

  • Válassz megfelelő méretű edényt. Vannak kifejezetten tésztafőzésre való betétes cuccok, amik nyilván praktikusak, de emiatt ne verd magad költségekbe.
  • Ha megvan az edényed, akkor töltsd meg jó sok vízzel, ami jelen esetben 100 gramm tésztaként minimum 1 liter vizet jelent.
  • Sózd meg jól! Literenként kb 10 gramm sót használj. Ez ugyan soknak tűnik, de a víznek kb annyira kell sósnak lennie, mint a tengervíznek, legalábbis ezt mondják a nagy olaszok.
  • Hogy egy főre hány gramm tésztát számolsz az a te dolgod. Nyilván ez a mártás jellegétől és egyéb mástól is függ, szerintem lődd be a dolgot 100-125 garmm/főre.
  • Ha felforrt a víz, dobd bele a tésztát egyszer keverd meg, és fedd le az újraforrásig. Nem kell kevergetni, elvan magában, hagyd hogy táncoljanak a vízben a kis tésztáid.
  • Azt, hogy a főzővízbe olajat teszel, azt felejtsd el! Nem, nem fog összeragadni a tészta, ha megfelelő mennyiségű vízben főzöd, meg amúgy is az olaj csak feljön a víz felszínére, úgyhogy baromság az egész. Gordon Ramsay ugyan tesz a vízbe olívaolajat, sőt ahogy leszűrte s tésztát, ismét megöntözi, de én ezt feleslegesnek tartom. Persze, ha inkább az ő iskoláját követnéd, lelked rajta, nyilván nem beszél hülyeségeket az öreg, sőt egyenesen minden szava kincs. Komolyan!


  • A tésztát al dente-re főzd, amit lehetetlen lefordítani és megmagyarázni holmi "fogkemény" és egyéb hülye szavakkal. Kívül puha legyen, belül kicsit nyers, harapható. A legjobb, ha betartod a tészta csomagolásán leírtakat. Azt a tésztát ahol egy többperces időintervallum van megadva az elkészüléshez, azt inkább tedd vissza a polcra.
  • Fontos, a tésztát mindig a szószra, mártásra, ragura, akármire szedjük rá és nem fordítva. Ha ügyes vagy, elteszel a tészta főzővízéből egy merőkanálnyit és azzal sűríted a megfelelő állagúra az egészet. Persze anélkül, hogy tovább főznéd azt a szerencsétlen tésztát. Jamie tökéletesen elmagyarázza, miért is jó ez.


  • A tészta frissen jó. Nem, nem jó, ha csinálsz egy bödönnyi bolognai ragut, kifőzöl mellé két kiló tésztát és három napig azt eszed. Ki ne találd nekem, hogy nincs tíz perced a konyhában tevékenykedni. Mondjuk addig mosogass el, reggel úgyis csak bedobtad a koszos kávéscsészét a mosogatóba. Ugye?!
  • Remélem ezt a pontot már fölösleges is leírnom, de vegyél minőségi tésztát. Persze a legmenőbb, ha saját magad készíted, de ezt azért nem várom el tőled. Magamtól sem. Én a legtöbbször Barillát használok, mert árérték arányban tökre rendben van. Ja, ne nagyáruházakban vagy a kisközértben vedd, mert ott tényleg drága. Piacra úgyis jársz, na ott mindig találsz 300 Forint körüli áron, szemben a bolti 450-nel.

Hamarosan két recept jön, amit Rómából hoztam. Addig szerezz be egy-egy csomag spagettit és pennét.

Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!

Facebook
Twitter
Instagram

Címkék: főzés tészta róma gordon ramsay jamie oliver alapfogalmak

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr125452748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mamagaio 2013.09.25. 14:30:49

Jó írás.
A De Cecco pont annyival jobb a Barilla-nál mint amennyivel drágább. Kicsit... :)
Cserébe Barilla mindenhol kapható.
Lehetne egy írás arról, miért borzalmasak a magyar tészták - aminek ismérve a kifőtt natúr tészta íze -
Gyermelyi, Família, Korona és egyéb szörnyűségek, aminek ár/érték aránya sem igazolja a minőségi romlást az alap Olaszokhoz képest.

Nand 2013.09.25. 15:31:38

Tegyünk különbséget a magyar, tojással készüló tészta és az olasz tojás nélküli durumbúzából készülő tészta között. Nem egészséges egy platformon emlegetni őket, mert két teljesen különböző dologról van szó.

Mamagaio 2013.09.25. 21:23:58

@Nand: Sajnos ma Magyarországon - tisztelet a kivételnek - egy lapon említi a vásárlóközönség a tésztákat. Bármennyire kockáztatja valaki az egészségét, mégiscsak megvan a célközönsége egy olyan tényfeltáró cikknek, amely rendszerezi, kategorizálja és ételekhez kapcsolja a különböző fajtájú és minőségű tésztákat, nem feledve azt az apróságot, hogy az adott termék mennyire elterjedt és elérhető itthon.
süti beállítások módosítása