Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Klasszikus Sunday roast - avagy az angol konyha nem is olyan béna

2014.01.16 20:33, miseenplacehungary

A legenda szerint a középkorban a helyi földesúr minden vasárnap megvendégelte valami húsos ebéddel a melósait, és így alakult ki a sunday roast fogalma. Hát én ennél sötétebben látom a dolgokat, a földesurak meg amúgy is általában ortó nagy furkók voltak, úgyhogy inkább azt az elméletet osztom, miszerint akkora volt a csóróság, hogy csak heti egyszer ettek húst az emberek. És ez a nap általában vasárnapra esett, mert jó esetben aznap pihenhettek. A lényeg, hogy ez a szokás már jó rég óta működik az angoloknál, ezt bizonyítja az is, hogy egy csomó étterem a vasárnapi ebédidő alatt is nyitva van. Legutóbbi londoni kiruccanásunknál az egyik vasárnap a társaság nagy része megbízható másnaposságának áldozott, így vendéglátónk egy tökéletes sunday roast-ot készített nekünk, enyhítve a fájdalmakat. Álljon itt egy recept, melyet Frik barátom ihletett, akinek egyébként a fényképeket és annyi mást is köszönhetünk.

DSC00766.JPG

 

Rozmaringos báránycomb gravy mártással és sült burgonyával

Hozzávalók:

  • 1 báránycomb (próbáld meg valami tisztességes helyről beszerezni vagy sohasem készül el, bár remélem ezt már nem is kell mondanom)
  • gyökérzöldségek (opcionális)
  • 3 fej mogyoróhagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • néhány szál rozmaring
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • szárnyas alaplé vagy demi glace vagy száraz vörösbor (bár simán kipróbálhatod portóival is, az egészen más élmény)
  • 2 kg újburgonya, parázsburgonya vagy bármi amit szeretsz, csak a héja ne legyen ehetetlen, ha megsütöd

 

Tök egyszerű az egész, aprítsd fel a fokhagymát, keverd össze a sóval és a borssal, és tedd félre egy edényben. Ezután vágd fel nagyobb darabokra a hagymát, a megpucolt zöldségeket és tépkedd le a rozmaringágról a kisebb hajtásokat. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ha ez megvan, akkora  hús felületén ejts apró bemetszéseket, mindjárt megtudod miért. 

A fokhagymás, sós, borsos keveréket alaposan masszírozd bele a húsba. Igen, masszírozd, mert később hálás lesz érte. Már majdnem kész, most a letépkedett rozmaring hajtásokat az előbbiekben ejtett vágásokba egyesével dugd bele. Olyan lesz, mint egy sündisznó. Egy fantasztikusan illatos sündisznó, köszönhető ez a bors, fokhagyma és rozmaring áldásos tevékenységének. A legjobb, ha ezen a ponton nem gondolsz bele, hogy milyen állat is lesz ez, amikor elkészül, elég lesz akkor éhen halnod, amikor megérzed az első illatokat a sütőből.

PC013020.jpg

Önts egy kevés olajat a tepsi aljára és rendezd el szépen a zöldségeket és a hagymát. Ezzel megágyaztál a húsnak, ettől is nagyon boldog lesz. Itt nem árthat, ha egy kis vörösbort löttyentesz a tepsibe, de igazából ki is hagyhatod, ha inkább te innád meg. Szóval a zöldségekre rá a hús, fedd be az egészet alufóliával, és küldd be a sütőbe két órára.

PC013022.jpg

Most van időd foglalkozni a vendégeiddel, a kedvenc sorozatoddal vagy amivel csak akarsz. Azonban, ha eltelt egy óra, kezdj neki a köretnek. Vágd ketté a krumplikat tedd őket egy tálba és locsold meg őket alaposan olívaolajjal, miközben bőségesen sózd is meg. Ha maradt némi rozmaringod azt is csapd hozzá. Dobáld be őket egy tepsibe és told be a sütőbe a hús alá. A burgonya méretétől függően kb 45-65 perc alatt elkészül. Úgy időzítsd, hogy még hátra van a mártás, miközben a húsnak is pihennie kell kb 10 percet.

PC013025.jpg

Szóval éhenhalsz az illatoktól, de amint kivetted a húst a tepsiből, fedd le egy méretes alufóliával, és legalább 10 percig pihentesd. Közben készítsd el a mártást. A legjobb ha egy kis alaplevet öntesz a tepsibe és felkaparod az odaragadt dolgokat. Persze a vízzel sem hibázhatsz nagyot, de azért remélem van némi alapleved a fagyóban. Ezekben van a lényeg, ki ne hagyd ezt a lépést. Ha sikerült, akkor öntsd át egy lábosba a tepsi tartalmát és engedd fel kb másfél deci borral. Mire a krumplid megsül és a húsban eloszlanak a nedvek, addigra pont kifő belőle az alkohol, besűrűsödik és csak a mártás marad. Kész is vagy! A húst tedd egy tálba vagy a legjobb, ha egy megfelelő méretű vágódeszkán tálalod. Az úgy sokkal menőbb. A krumplit is borítsd egy nagy tálba, majd mindenki szed magának annyit amennyit akar. Fogj egy szűrűt és szűrd bele egy edénybe a mártást. Nyilván egy mártásos edényben kéne tálalni, de az asztalnál ülők számára ez már tökmindegy, csak vidd oda valamiben és ehessenek végre. Ennyi. Nincs nagy megfejtés, semmi extra, de az angol konyha nem is arról szól. Ha elkészítetted csak utána mondhatod, hogy az angol konyha borzalmas, unalmas, vérgáz valami. Persze nem fogod..

PC013031.jpg

 

Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!

Facebook
Twitter
Instagram

Címkék: london bárány krumpli mártás sütés rozmaring angol konyha

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr545760372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.17. 20:01:48

Nem rossz, de azért én még mellé tettem volna egy jó Yorkshire pudingot és valami zöldséget. Nem feltétlenül csak sima párolt zöldséget. Lehet kicsit cifrázni, mézes sült répa, illetve az én kedvencem a mézes, mustáros fehérgyökér nyammm.

Mellesleg osztom a csoróság miatt csak egyszer ettek húst nézetet.

miseenplacehungary 2014.01.22. 01:27:47

@Pickles: Nyilván készülhetett volna hozzá még egy-két apróbb kiegészítő, de vendéglátónk is velünk mulatott az előző éjjel, úgyhogy ez is komoly teljesítmény volt részéről. :)

Tina Recept 2014.01.23. 11:21:17

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@osszesrecept.hu
süti beállítások módosítása