Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Palacsinta, ami után nem kell szellőztetni

2014.02.25 20:37, miseenplacehungary

Társasházban élek. Majd, ha egyszer felfedez az Univerzum, lesz szép nagy kastélyom is, kutyákkal meg azokkal a rém randa kőbékákkal a kerti tó mellett, de addig is el kell viselnem az együttéléssel járó dolgokat. Kivéve egyet! Ha én bent vagyok a lakásban és a szint tőlem legtávolabb lakó nagyija palacsintát süt és én azt a hálószobámban érzem. Neki ajánlanám az alábbi írást és persze neked, aki nem akar a kellemetlen olajszaggal kedveskedni a lakóközösségnek vagy kifagyasztani a macskát, miközben órákig szellőztet télen. Nem, mielőtt megkérdezed, a bundáskenyérnél én sem tudok csodát tenni, bár ott is próbálkozhatsz vajjal. Sőt, de az egy másik történet..

A palacsintasütőkről felesleges túl sokat magyarázni. Mint az összes többi serpenyőnél, fél siker ha érzed benne az anyagot. Ha te az elektromosra vagy a bevonat nélkülire esküszöl, akkor lelked rajta, én nem ajánlom. Persze ettől még te bátran használhatod, ha valami pluszt látsz bennük, amit én nem. Egy egyszerű teflon vagy kerámiabevonatos, na ez az én favoritom. Fontos, kerámiából felejtsd el a legolcsóbbakat, baromi hamar megadja magát a bevonat. 

collage1.jpg

Nincs is mit erről tovább dumálni, inkább mutatok egy receptet, amivel elkerülheted, hogy szakadjon a palacsinta és borzalmas olajszagú legyen a lakás. Az ízéről nem is beszélve..

Nyilván van egy saját recepted. Mindenkinek van. Mindenkinek a sajátja a legjobb. Pont ezért szerintem az enyém az. A világ különböző országainak lakói, különböző módon, különböző ízesítéssel készítik a palacsintáikat. Biztos ennél több van, de hátha valakit érdekel, hogy hol miről is van szó.

pancake USA vastag, juharsziruppal
crépe Franciaország sok tojás, élesztő
blini Oroszország élesztő, búzakorpa, tejföl (sok vodka)
farinata Olaszország csicseriborsóliszt
pajon Korea sok zöldség
okonomiyaki Japán sok káposzta
dosa India rizsliszt
bánh-xéo Vietnám kurkumás
kuih dadar Malajzia a pandan levél kivonat miatt zöld színű
ataif Marokkó vastag, szirupokba mártják
pikelet Ausztrália kicsi, vastag, sok gyümölccsel

 

Nálunk a klasszikus étolajas, szódavizes vonal pörög. Annyi az egyszerű kérdésem, hogy ha azért használják sokan a szódavizet, hogy könnyítsék, levegőssé tegyék az egészet, akkor minek megfojtani azt a szerencsétlen tésztát 2-3 evőkanál napraforgó olajjal? Azt már meg sem említem, hogy a legtöbb sütő tapadásmentes bevonattal van ellátva, akkormeg mi a brének kell a serpenyőbe is olaj?! Mondok jobbat! Felejtsd el az olajban tocsogó tésztát, a mellékízt és a kétórás szellőztetést. Komolyan, te meglocsolod étolajjal a lekváros kenyeret is? Naugye.

collage2.jpg

12 darabhoz:

  • 125 gr finomliszt
  • 2 nagy tojás
  • 20 gramm vaníliás cukor (használj bourbont)
  • csipetnyi só
  • 280 gr hideg tej
  • 50 gr olvasztott vaj

Figyelj oda az elkészítéskor, mert "bonyolult". Minden hozzávalót tegyél egy tálba és keverd össze őket. A legjobb ha mindezt egy kézi mixerrel csinálod. Fedd le és dobd be a hűtőbe 1-2 órára. Igen, fontos, hogy álljon. Ennyi a dolgod. Ha ez megvan, akkor keverd fel újra és kezd el sütni. Ha tapadásmentes serpenyővel dolgozol, akkor eszedbe ne jusson bármit is kenni az edénybe. Ha nincs bevonat, akkor némi olvasztott vajat és egy konyhai ecsetet segítségül hívhatsz. Fontos, hogy a serpenyő forró, a még nyers tészta pedig hideg legyen. Hajrá!

Viszont, ha még mindig úgy érzed, hogy neked szükséged van a szódavízre (ami a legtöbb háztartásban inkább egy olcsóbb kategóriás ásványvíz), akkor a tej egy kis részét helyettesítsd vele. Azért remélem, úgy ahogy van kipróbálod ezt a receptet, és nem nyúlsz bele. Ha sokkal jobb, mint bármi, amit palacsinta néven ettél, akkor boldogság van, ha csak egy átlagos palacsinta, amiből valamilyen oknál fogva számodra hiányzik a szódavíz "íze", akkor sem lőttél nagyon mellé. Tiszta haszon. Hogy mivel töltöd meg, az már a te dolgod, de vedd figyelembe ez egy fantasztikus ízű tészta, nem kizárólagosan a töltelékről kell szólnia a bulinak. A legjobb, ha megkóstolsz egyet magában. Onnan már tudni fogod miről beszélek.

blog.onefinestay.com.jpg
(blog.onefinestay.com)

 

Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!

 

Facebook
Twitter
Instagram

 

Címkék: tej alapok palacsinta vanília sütés vaj serpenyő

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr375787068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morrancs 2014.02.26. 11:05:16

Ja, hát ha van benne vaj, akkor nyilván nem kell még olaj is ... de akkor ez ugyanúgy nem zsiradékmentes. :D

ervin2 2014.02.26. 13:16:07

Bocs, elég pocsék, még akkor is, ha nem palacsintára készítem a nyelvbimbóimat.
A világon mindenbe,a paprikáskrumplitól,a palacsintáig, a lehető legkevesebb zsiradéknak, olajnak, ha a tizedét teszem, amióta a konyhába betettem a lábam, de az a picinke kell, hogy adott esetben a fűszerek beoldódjanak, tészta sima, bársonyos legyen. Amúgy meg ízlések és pofonok...

altimus 2014.02.26. 13:23:09

- vaj az amerikai palacsintaban van, nem is keves

- a normal palacsintatesztaba erdemes megprobalni 2-3 kanal _mogyoro_ olajat onteni. magas az egespontja, nem fog odakozmalni es budosen egni a suteskor.

- a serpenyobe az elso palacsinta sutesekor, illetve 2-3 palacsintankent bele lehet nyugodtan onteni negyed, fel kanal mogyoro olajat. ez kb olyan mintha 3-4 szem mogyorot bekapna valaki, amitol azert nem szoktak felni az emberek.

- a palacsinta teszta elkeszitesehez nem kell mixer, sot semmi nem kell egy kozonseges kezi habveron kivul. az _abszolut_ csomomentes teszta kikeveresenek a titka, hogy a szaraz anyagba (liszt) ontjuk kis mennyisegenkent a tejet, folyadekot es ugy keverjuk el. 2 perc maximum az egesz procedura, es tokeletesen sima lesz a teszta.

- a pihentetessel egyetertek, jot tesz, de meg lehet lenni nelkule.

- a vaniliascukor szerintem marhasag, de ez izles es toltelek kerdese.

micsoda? 2014.02.26. 14:40:41

Valóban van olajszag, ezért készítem én másként a bundás kenyeret, mert ott bőven van "forszájszaga":)
A bundás receptet internetről vettem. Lényeg, hogy tepsibe -bélelem- rakom a kenyérszeleteket, majd a tojásos- tejfölös- zöldséges keveréket rákanalazom, és sajtot reszelek a tetejére. Előmelegített sütőbe szép pirosra sütöm.

A fickó 2014.02.26. 15:41:33

Pár dolgot sajnos én sem igazán értek a ebben a receptben. Egyik ilyen a vaníliás cukor, kevés cukor ugyan kell a tésztába, hogy íze és színe legyen a karamellizálódó cukortól. A vaníliát, illetve kivonatát inkábba a megfelelő töltelékbe tenném, mert nem biztos, hogy egy házi baracklekváros palacsintán vanília aromát szeretnék érezni. Én inkább citrom- vagy narancshéjat reszelnék bele, hogy kissé aromatizálja, ez szinte minden töltelékkel (lekvárok, csokoládé, túró, alma stb. ) harmonizál. A másik, hogy miért jó, ha hűtő hideg a tészta, mert így a vaj kicsapódik benne. Jobb, ha szobahőmérsékletűek a hozzávalók. A vaj jó gondolat, hiszen mégiscsak egy finomabb behízelgőbb illata van sütéskor, de sajnos könnyen megég (főleg a gyengébb minőségű) azon a hőfokon, amin a jó palacsintát kell sütni. Én olvasztott tisztított vajat használok. A ghí egészséges, magas hőmérsékleten sem ég meg, finom enyhén karamelles íze, remek illata van. Nagyon sokat készítek, amikor valahol akciós vajat tudok beszerezni. Sütikhez, ételekhez, pattogatott kukoricához használom, ja és a bundáskenyeret is ebben sütöm. Végül, valamilyen szénsavas folyadék, szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy levegős jó állagú legyen a tészta szerkezete. Sós palacsinta esetében sör, édesnél pl. cider, ám ezek már az ízét is befolyásolják. A sütéskor felszabaduló vízben oldott széndioxid miatt kis lyukacskák keletkeznek a tésztában. Az egyszerű szódavíz az egyáltalán nem befolyásolja, (nem lesz szódavíz ízű :D)mert a széndioxid és a víz egy része is távozik.

afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~ 2014.02.26. 16:26:16

nem fasz ez, hogy álljon 1-2 órát. mitől lenne jobb, ha egyszer nem kell élesztős folyamatnak lejátszódnia?

hümhüm 2014.02.26. 16:45:22

Nem ismerem a posztoló életkorát, de öreg fejjel hadd ajánljak egy kis módosítást:
1. A tojásfehérjét válasszuk szét a sárgájától és verjük habbá, majd úgy keverjük bele a palacsintatésztába. Sokkal lazább lesz a sütet.
2. zsiradékként (nem kell sok) mindenképpen a szőlőmag olajat javaslom: mind a tésztába, mind pedig a sütőbe (ha akarjuk). Felmelegedve nem ég meg, nincs olajszaga. A vajnak és a mogyoróolajnak magas hőmérsékleten meglehetősen undok szaga van...

Amúgy a tésztát tényleg jó pihentetni, de közvetlen sütés előtt alaposan fel kell keverni, mert egyentlen lesz a sütet minősége. Szódavízzel olyannyira fel lehet higítani, hogy szinte papírvékony palacsintát lehet sütni.

A fickó 2014.02.26. 16:51:44

@afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~: Igazad van, valóban nem f' ez és állnia sem kell, mert az áll(ott) étel nem finom, sőt romlott. :D Viszont pihentetni kell, mert kipihenten minden szebb és jobb. :D 1 szerű ez mint a faék, ha a lisztszemcséknek van kevés ideje jól szétázni, a végeredmény is rugalmasabb kevésbé kemény, tészta lesz.

A fickó 2014.02.26. 17:06:08

@hümhüm: A tojáshabbal készült palacsinta egy másik történet, valóban lazább lesz, de az főleg akkor cél, ha vastagabb palacsintát szeretnénk készíteni. Például rakott palacsintához. A vajnak meg csak akkor van "undok" illata, ha már megégett, akkor viszont már káros is az egészségre. A barnított vaj (Nem megégett!!!) az egyik legjobb dolog bizonyos ételekbe. A szőlőmagolaj teljesen neutrális és valóban jól hevíthető. A ghí viszont úgy visz bele kellemes vajasságot, hogy biztosan nem ég meg. Az eredeti Gundel palacsintát még vajon átpirítják tálalás előtt egy két pillant alatt, így finom ropogós lesz kívülről és nem válik a csokoládés öntettől pempő jellegűvé.

Göncz Gábor 2014.02.26. 19:19:26

Sziasztok!

Mi mindent olaj nélkül sütünk, főzünk.
Sütővajjal mindenben helyettesíteni lehet az étolajat! Tényleg nincsen szaga, mellék íze és nem ég meg, a frituban is az van nálunk.
A palacsintát ugyanúgy csináljuk, mint régen csak "vajjal". Kilós, 2,5kilóst lehet venni, nagyon jó!

miseenplacehungary 2014.02.26. 19:43:26

@Morrancs: Nem is mondta senki, hogy legyen zsiradékmentes, csak szerintem napraforgóolajnak semmi keresnivalója benne, mert teljesen másfelé viszi el az ízeket. A már leírt szagokról nem is beszélve.

miseenplacehungary 2014.02.26. 19:44:55

@ervin2: Szerintem fuss neki mégegyszer a poszt olvasásának, én már többször megtettem a hozzászólásoddal, de nem nagyon értem mi a gond..

miseenplacehungary 2014.02.26. 19:46:59

@altimus: A mogyoróolaj tényleg jó hozzá, de ez is ízlés és töltelék kérdése.

miseenplacehungary 2014.02.26. 19:49:53

@A fickó: Ahogy írtam, én nem érzem hiányát a szódavíznek, de semmiképpen nem árt neki. A cideres ötletet köszi, a napokban ki is próbálom.

miseenplacehungary 2014.02.26. 19:52:06

@afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~: A választ már megkaptad, én nem is írnék többet..

miseenplacehungary 2014.02.26. 19:57:21

@hümhüm: Csupa hasznosat írtál, a felvert habos történetet én is szoktam alkalmazni. A szőlőmagolaj is működik. Köszi!

miseenplacehungary 2014.02.26. 20:02:33

@A fickó: A ghí szuper, szintén készítem és előszeretettel használom. Viszont valljuk be, az olvasók jelentős hányada nem fog otthon ezzel szórakozni, hiába egyszerű. Ezért bátorkodtam vajjal készíteni.

miseenplacehungary 2014.02.26. 20:36:32

@Göncz Gábor: Szia, az általatok használt sütővaj miben különbözik mondjuk egy sima márkázott vajtól? Gondolok itt zsírtartalomra, állagra, stb.

Göncz Gábor 2014.02.26. 21:20:22

@miseenplacehungary: Szia!
Teljesen más: amit mi használunk az növényi "vaj",
a márkázott pedig tejből készül.
Tényleg csak ajánlani tudom, nincsen szaga és mindennek érezni fogod az eredeti ízét.

Kvaezo 2014.02.27. 08:05:52

kedvet csináltál egy esti vagy legkésőbb hétvégi palacsintasütéshez, köszönöm :) És persze ezt próbálom ki, mert érdekel a hatás :)

miseenplacehungary 2014.03.04. 12:31:03

@Kvaezo: Szuper ír majd meg a véleményed!

Nora Csombok 2015.02.23. 13:27:45

NAgyon finoooooooom!!!!! Köszönet ezert az egyszerü receptert ;)
süti beállítások módosítása