Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Nem vagy okos? Egyél halat!

2014.03.14 01:08, miseenplacehungary

Egyél halat, mert jó. Nyilván most írhatnék arról, hogy mennyire egészséges, meg diétás stb. De gondolom ezeket már kívülről fújod. Ennél talán fontosabb a halállomány védelme, ezzel kapcsolatban viszont ajánlom figyelmedbe az alábbi videót. A lényeg, hogy a legtöbb hal szuper, úgyhogy ha már a konyhádban végzik, akkor bánj velük ehhez méltóan.

Azt ugye nem is kell mondanom, hogy az első dolgod keresni egy jó halast. Persze ez legalább olyan melós mint egy jó zöldséges, vagy egy jó hentes. Budapesten és környékén az egyik első posztomban már ajánlottam erre megoldást. Ha megvan a bizalmasod, akkor ő úgyis segíteni fog a választásban, de tudnod kell, hogy a halak húsa különböző feszességű, textúrájú. Pont emiatt van, amelyik kifejezetten igényli például hogy bő olajban készítsd el, de van, amelyik csak a serpenyőben készítést vagy a párolást bírja el. Ennek tudatában válassz módszert az elkészítéséhez. Még egy fontos dolog, ne főzd vagy süsd agyon azt szerencsétlen halat. Azt sem szereti, ha belefojtod egy kiló fűszerbe. A jó halhúsnak jó az íze és te azért vettél halat, hogy ezt érezd. A halaknál különösen indokolt, hogy friss fűszereket használj és ne valami szárított fűrészporral kend össze.  A szokásos dolgokat most nem mondanám el, hogy például legyen szép tiszta a szeme, piros a kopoltyúja és lehetőleg a szaga se egy iskolai tornaöltözőre emlékeztessen. Ha pedig megvolt a vásárlás, nem árt odafigyelni pár dologra az otthoni tárolásnál.

miseenplace: P3092118 - indafoto.hu

 

Zsigerezetlen egész halak:

Tudnod kell, hogy ebben az állapotban a halak nagyon gyorsan romlanak. Három dolgot tehetsz. Az egyik, hogy felbontod és az alábbi pontban leírtak szerint elteszed. A másik, hogy jégre teszed. A tört jég a legjobb, de ha csak jégkockád van, az sem gáz. A lényeg, hogy 0-2 °C fok között tárold, maximum két napig. De a legegyszerűbb, ha feldolgozod és azonnal elkészíted, esetleg lefagyasztod amire most nincs szükséged.

Zsigerelt egész halak:

Ahogy hazaértél, mosd le minél előbb a halat, töröld meg konyhai papírtörlővel, csavard bele egy konyharuhába vagy frissentartó fóliába, tedd egy tányérra és rakd be a hűtőbe. Az alufóliát kerüld. Fontos, hogy olyan helyre tedd ahol semmiképpen nem fagy meg. Itt és kettő a nap.

Halfilé:

Szintén a jég a legjobb megoldás, de figyelj arra, hogy a hal húsa csak a jéggel érintkezzen, a kiolvadt vízbe ne érjen bele, mert tönkrevágja az egészet. A legokosabb, ha másnap el is készíted.

Tenger gyümölcsei:

Ha fagyasztva vetted és még nem használnád fel, akkor minél hamarabb rakd be a fagyasztódba az eredeti csomagolásában. Ha friss, akkor használd fel még aznap.

 

Ha a fagyasztás az egyetlen megoldás, akkor  minőség szempontjából fontos, hogy a lefagyasztott halakat egy hónapon belül használd fel! A kiolvasztást pedig semmiképpen ne siettesd holmi vízbeáztatással meg hasonlókkal. 24 órával a felhasználás előtt tedd át a fagyóból a hűtőbe és annyi. A tenger gyümölcseinél játszhatsz a vízzel, azoknak bőven jó, ha egy órával a főzés előtt beáztatod őket egy bödön vízbe.

 

És a beígért nem túl bonyolult, de annál jobb pisztráng recept egy főre, nehogymár csak az okoskodás legyen.

pisztráng farok.jpg

  • 1 db zsigerelt egész pisztráng (20-25 dkg legyen, nagyobbat úgysem tudsz megenni és dolgozni is macerásabb a nagyobb példányokkal)
  • 1 karika citrom, félbevágva
  • 2 ág rozmaring
  • só (itt az ideje, hogy valami fasza tengeri sót beszerezz)
  • 1 ek olívaolaj
  • 3 dkg vaj

A legjobb, amit tehetsz a pisztránggal az az, hogy nem bántod nagyon. Persze készítheted molnárné meg miegyéb módra, sőt felőlem ki is ránthatod, de minek? A só és némi jól eltalált friss zöldfűszer pont elég, hogy kicsit feldobja az ízeket, de a pisztráng jellege megmaradjon. Bárhogy is készíted, a lényeg, hogy legalább két órával a sütés előtt sózd be alaposan kívül, belül, aztán fedd le frissentartó fóliával és dobd vissza a hűtőbe. És most jön a rettentő bonyolult része a receptnek. Tegyél egy, a halak méretéhez választott serpenyőt a tűzhelyre, melegítsd fel benne az olívaolajat és a vajat. Eközben vedd ki a hűtőből a halat, dobd bele a hasába a rozmaringot és a citromot. Ha jó vagy, akkor nem vesztesz egy pillanatot sem és már mehet is a serpenyőbe a hal. Süsd mindkét oldalát 5 percig. Igen, egyszer meg is kell fordítanod, lehetőleg elkerülve a hasában lévő dolgok kiesését. Ne parázz, menni fog. Letelt a 10 perces sütési idő, kész a halad.

pisztráng fej2.jpg

Hogy milyen köret illik hozzá? Mi a kedvenced?! Na, akkor azzal tálald. Mi legutóbb a klasszikus francia krumplipürét választottuk, azzal például úgysem lehet mellélőni, ha mondjuk vendégeket vársz. Ha nem szeretik, nem is emberek, de legalábbis nem ajánlott barátkozni velük..

Ja, hallgass Fish!-t, én például a halakkal vagyok.

Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!

 

Facebook
Twitter
Instagram

Címkék: pisztráng hal recept fish! senior hal

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr415859329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása