Azt gondolhatnád, hogy ha ellátogatsz Szilvásváradra, akkor bárhova beülsz, jobbnál jobb Szalajka-völgyi pisztrángokat ehetsz, változatosan elkészítve. Nos, az utóbbi mindenképpen igaz, főleg, ha szénné égetett vagy esetleg az elmúlt félévben egyszer sem cserélt napraforgó olajban tocsogó dolgokra vágysz, de nem hinném, hogy épeszű ember közösséget vállalna annak a szerencsétlen pisztrángnak az e módon történő meggyalázásával. És igen, ez nem csak a völgybe vezető út menti bódékra igaz, hanem a szállodákra is (pisztránghajó, érted, pisztránghajó!). Arról nem is beszélve, hogy a pisztrángosok 99%-a nem a völgyből származó pisztrángot használja a "fogásai" elkészítéséhez, hanem leginkább olcsóbb, silányabb minőségű külföldi halakkal bűvészkedik.
Persze a pisztránggal annyira nem lehet mellélőni, mert, ha rossz körülmények között van tartva, akkor elég hamar felfordul, de a jóféle magyar vendéglátós behazudós hozzáállást nem annyira tolerálom. De erre nem is kívánok több karaktert pocsékolni, úgyis tisztában vagy vele, hogy is működik ez kishazánkban. A lényeg, hogy van egy hely, ahol biztosan nem futsz bele ilyenekbe, ez pedig Szalajka-völgyi pisztrángtelep mellett található Első Hazai Halfüstölde, azaz a Sáfrány pisztráng bódéi. Igen, bódék, konkrétan büféautók és ennyi.
Viszont pont ezzel az egyszerűséggel nyúlnak hozzá a halakhoz is. Már említettem, hogy a pisztrángot nem kell túlbonyolítani, ők viszont tényleg nem szórakoznak vele. A füstölt pisztrángjukról híresek, amit kősóval ízesítenek, később pedig bükkfa felett megfüstölik. Ennyi. Veszel egyet, megeszed kenyérrel, egy kis salátával, közvetlenül a halastó mellett és soha nem akarsz visszamenni a koszos nagyvárosba. Ha a lányok finnyásak, akkor készítenek friss filéből is ételt, kb öt perc alatt egy kis fokhagymával. Szintén remek, de a füstölt pisztráng az füstölt pisztráng, ne vicceljünk már. Ennél frissebb és feszesebb húsú pisztrángot nem nagyon tudsz máshol enni. Csak nézz rá arra a gyönyörű rózsaszín füstölt húsra vagy arra a ropogós bőrre!
Egyébként maga a pisztrángtelep több, mint száz éves történet, de 1990 óta a Sáfrány család működteti, akiknek nagyon sok hálával tartozunk, hiszen a füstölt pisztrángjaik nemzetközi szinten is megállják a helyüket és viszik az ország hírét. Amíg az egyik kocsiban a hal sül, a másikban vásárolhatsz és vihetsz haza pár vákuumozott csomagot. Jobb is, mert sajnos elég kevés helyen kaphatóak a termékeik, de egy-két étteremben és boltban azért fellelhetőek. Bár ez így szép, egy legenda az erdő mélyén, ami simán megér egy utazást, főleg ha összekötöd egy jó kirándulással és úgy tervezed az útvonalat, hogy visszafelé itt vacsorázz.
Helyek ahol ehetsz vagy vásárolhatsz:
Szilvásvárad, Park út 12 alatti bolt: H-P 7:30 - 16:00
Szalajka-völgyi pisztrángtelep: H-P 11:00-17:00 (hétvégén 11:00-18:00)
Fenyő Vendéglő, Szilvásvárad
Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Lotus Therme Hotel, Hévíz
Senatorház, Eger
Spirit Hotel Thermal Spa, Sárvár
Sarki Fűszeres, 1137 Budapest, Pozsonyi út 53-55
Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!