Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Szilvásvárad - a tökéletes pisztráng nyomában

2014.04.09 23:33, miseenplacehungary

Azt gondolhatnád, hogy ha ellátogatsz Szilvásváradra, akkor bárhova beülsz, jobbnál jobb Szalajka-völgyi pisztrángokat ehetsz, változatosan elkészítve. Nos, az utóbbi mindenképpen igaz, főleg, ha szénné égetett vagy esetleg az elmúlt félévben egyszer sem cserélt napraforgó olajban tocsogó dolgokra vágysz, de nem hinném, hogy épeszű ember közösséget vállalna annak a szerencsétlen pisztrángnak az e módon történő meggyalázásával. És igen, ez nem csak a völgybe vezető út menti bódékra igaz, hanem a szállodákra is (pisztránghajó, érted, pisztránghajó!). Arról nem is beszélve, hogy a pisztrángosok 99%-a nem a völgyből származó pisztrángot használja a "fogásai" elkészítéséhez, hanem leginkább olcsóbb, silányabb minőségű külföldi halakkal bűvészkedik.

IMG_20140404_160306_Renamed_by_IWS.jpg

Persze a pisztránggal annyira nem lehet mellélőni, mert, ha rossz körülmények között van tartva, akkor elég hamar felfordul, de a jóféle magyar vendéglátós behazudós hozzáállást nem annyira tolerálom. De erre nem is kívánok több karaktert pocsékolni, úgyis tisztában vagy vele, hogy is működik ez kishazánkban. A lényeg, hogy van egy hely, ahol biztosan nem futsz bele ilyenekbe, ez pedig Szalajka-völgyi pisztrángtelep mellett található Első Hazai Halfüstölde, azaz a Sáfrány pisztráng bódéi. Igen, bódék, konkrétan büféautók és ennyi.

IMG_20140403_165814_Renamed_by_IWS.jpg

Viszont pont ezzel az egyszerűséggel nyúlnak hozzá a halakhoz is. Már említettem, hogy a pisztrángot nem kell túlbonyolítani, ők viszont tényleg nem szórakoznak vele. A füstölt pisztrángjukról híresek, amit kősóval ízesítenek, később pedig bükkfa felett megfüstölik. Ennyi. Veszel egyet, megeszed kenyérrel, egy kis salátával, közvetlenül a halastó mellett és soha nem akarsz visszamenni a koszos nagyvárosba. Ha a lányok finnyásak, akkor készítenek friss filéből is ételt, kb öt perc alatt egy kis fokhagymával. Szintén remek, de a füstölt pisztráng az füstölt pisztráng, ne vicceljünk már. Ennél frissebb és feszesebb húsú pisztrángot nem nagyon tudsz máshol enni. Csak nézz rá arra a gyönyörű rózsaszín füstölt húsra vagy arra a ropogós bőrre!

IMG_20140404_152131_Renamed_by_IWS.jpg

IMG_20140404_152423_Renamed_by_IWS.jpg

IMG_20140404_152625_Renamed_by_IWS.jpg

Egyébként maga a pisztrángtelep több, mint száz éves történet, de 1990 óta a Sáfrány család működteti, akiknek nagyon sok hálával tartozunk, hiszen a füstölt pisztrángjaik nemzetközi szinten is megállják a helyüket és viszik az ország hírét. Amíg az egyik kocsiban a hal sül, a másikban vásárolhatsz és vihetsz haza pár vákuumozott csomagot. Jobb is, mert sajnos elég kevés helyen kaphatóak a termékeik, de egy-két étteremben és boltban azért fellelhetőek. Bár ez így szép, egy legenda az erdő mélyén, ami simán megér egy utazást, főleg ha összekötöd egy jó kirándulással és úgy tervezed az útvonalat, hogy visszafelé itt vacsorázz.

Helyek ahol ehetsz vagy vásárolhatsz:


Szilvásvárad, Park út 12 alatti bolt: H-P 7:30 - 16:00

Szalajka-völgyi pisztrángtelep: H-P 11:00-17:00 (hétvégén 11:00-18:00)

Fenyő Vendéglő, Szilvásvárad
Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Lotus Therme Hotel, Hévíz
Senatorház, Eger
Spirit Hotel Thermal Spa, Sárvár
Sarki Fűszeres, 1137 Budapest, Pozsonyi út 53-55

IMG_20140404_160508_Renamed_by_IWS.jpg

 

Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is! 

Facebook
Twitter
Instagram
Pinterest

Címkék: pisztráng hal füstölt pisztráng Szilvásvárad Szalajka-völgy

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr505979519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lombozódó 2014.04.10. 22:32:57

Ez a reklám helye:-DD

Gatts 2014.04.11. 00:19:01

Eger környékén még Répáshután is van a Vadász étteremben. Bár én inkább mást szoktam ott enni. :)

2014.04.11. 00:35:43

Sajnos a kereslet meghaladja a kínálatot, így belefuthatsz szlovák import pisztrángba a fent reklámozott helyen. Honnan tudom? Ők mondták...
Egyébként tényleg egyszerűen nyúlnak a vendéglátáshoz. Túl egyszerűen.

R2D2 & C3PO 2014.04.11. 00:44:48

Csak egyet nem értek: miért csak káposztasaláta vagy kenyér mellé a köret. A pisztráng megcsúfolása mind a kettő...

És egy javaslat, még 100 km és eljuthattok a lillafüredi erdei sütödéhez. Isteni jó a pisztrángjuk. A köret szintén csapnivaló, fagyasztott sült krumpli, de ők legalább árulnak sört. ;-D

szabo.kata 2014.04.11. 01:09:27

@R2D2 & C3PO: hát nekem itt a pisztráng mellé konkrétan semmire nem lett volna szükségem, de a káposzta pont nagyon jól esett bónuszként.

2014.04.11. 06:00:29

én ott valamelyik patakparti étteremben ettem pisztrángot, ótvar szar volt...

Regelek 2014.04.11. 07:46:37

Pisztrángot csak Lillafüredről! :)

bbalintus 2014.04.11. 08:05:03

Pontosabban még édes mustár is van hozzá. Az valami elképesztően isteni, ahogy korgó gyomorral bandukol az ember az erdőben, majd egyszer csak megcsapja az orrát a bükkfafüst... aztán bekövetkezik a gasztro-kánaán. Maximálisan ajánlom kipróbálni!

Captain Crash 2014.04.11. 08:59:21

Minden évben legalább egyszer igyekszünk eljutni a Pisztráng tanya nevű helyre és nagyon jó ízűen fogyasztjuk az ottani pisztrángot. Eddig egyszer sem volt panaszunk rá. Az említett helyeken egyszer sem vettünk, mert sütve és nem füstölve szeretjük a pisztrángot. Ízlések és pofonok.
A hozzászólások között láttam, hogy megemlítették Dunabogdányt is, amiről gyanítom, hogy a Pisztráng sütödére gondoltak. Ott is szoktunk enni, igen változatos módon készítik a pisztrángot, azt is szeretjük. Ezen kívül Budakeszin a Stadt Étteremben is szoktunk finom pisztrángot fogyasztani.
Vas megyében is ettünk már finom pisztrángot, illetve Zalacsányban is. Utóbbi helyen sajnos többször az elmúlt időben tényleg olajban tocsogó változatot kaptunk, ami miatt inkább meggondoljuk, hogy oda menjünk-e, amikor arra felé járunk. Pedig korábban nagyon ízletesen készítették ott is.
Tehát egyesével felsorolva a helyeket:
Pisztráng tanya - Szilvásvárad,
Stadt Étterem - Budakeszi,
Pisztráng sütöde - Dunabogdány,
Vadászcsárda - Zalacsány
A vasi pisztrángot illetően csak a várost említeném, mert az étterem nevére nem emlékszem: Kőszeg.
Ahogyan mi szeretjük: megfelelően átsütve, ne tocsogjon az olajtól, ízletes legyen, a bőre lehetőleg ropogós. Akkor szeretjük igazán, ha az alsó részén a szálkákat el tudjuk harapni, a felső részén pedig nem jelent gondot, mert elvékonyult.
És magasról leszarom, hogy mi az "etalon", meg a "hazai", vagy a "ősi", ha egyszer így ízlik, akkor ezek számomra teljesen üres szózatok. Másnak természetesen úgy ízlik, ahogyan neki jó, nem másnak az ízlését szarom le, hanem azokat akik megpróbálják hitelesnek beállítani az egyiket, s hiteltelennek a másikat. Mintha az egyik ehetetlen lenne, a másik pedig mennyei.

kombinátor 2014.04.11. 09:09:47

A fenti kis írásokból kiderül, hogy a magyar gasztronómia továbbra is mélyponton, tetszhalott, mondhatni moslékot eszünk és rendszeresen átvernek minket. Még nem jutottunk el arra a szintre sem, hogy ehető kenyeret találjunk bármerre. Sajnos még jó lángost sem lehet újabban kapni, arról nem beszélve, hogy elhasznált barna trutymóban sütik a nagyobb haszon érdekében .. de a baj az, hogy megveszik mindezt a "pógárok" a teszkós kenyérrel együtt.
A pisztrángról meg... vicces, hogy a szlovák pisztrángot itt így lebecsülik, holott miért is ne lenne kiváló? Rengeteg kristálytiszta magashegyi patakjuk van, ami nálunk egyáltalán nincs.
A "túlbonyolításról" meg... a pisztráng jó egyszerűen is, mint minden más, de legalább tudjunk arról, hogy a franciák mit bűvészkednek evvel az "egyszerű" hallal is terebess.hu/tiszaorveny/recept/pisztrang.html (a "gőzölt kínai pisztrángon" ugorj át:)

Dorian 2014.04.11. 09:10:23

Hagyjuk már! A reklámozott helyen ettem életem egyik legrosszabb pisztrángját! Október végi hűvös délután jéghideg hal, a "saláta" egy marék jéghideg savanyú káposzta volt. Igénytelen kiszolgálás, kezet mosni sem lehetett.
A dunabogdányi pisztrángos, na az ott van a szeren!

rambo13 2014.04.11. 09:11:52

több hozzászólásom is lenne
1. sajnos a jelenség nem egyedi, tavaly voltam miskolcon, de sajnos nem tudtam eljutni a lillafüredi telepre, ezért felhívtam a tulajdonost, h miskolcon hol lehetne megvenni a termékeiket. válasz: sehol, mert nem rendel tőlük egy bolt sem, csak 1-2 étterem.
2. dunabogdány: információim szerint a dunabogdány történet úgy néz ki, h volt két jóbarát, nekik egy közös telpük tahitótfaluban és onnan ment a hal bogdányba. aztán vmin összevesztek és azóta bogdányba már csak szlovák halat lehet enni, viszont a másik tulaj megnyitotta szentendrén a pap sziget lejáratánál a pisztráng sziget nevű helyet, ami vmi fergeteges sztem (semmi közöm hozzájuk, de tényleg isteni)
itt egy netes beszámoló róla:
gasztrojazz.blogspot.hu/2012/11/pisztrang-sziget-pap-sziget-bejaratanal.html

dez01 2014.04.11. 09:21:34

Vazze tényleg nyitok 1 pisztrángtelepet....

loading 2014.04.11. 09:57:14

Próbáltuk. A füstölt pisztrángja nem az igazi, a lazaca jobb volt. Szerintem elmehetne tanulmányútra akár egy lengyel faluba, ahol makrélát és lazacot füstölnek: jobban csinálják. És olcsóbbak is.

Catia 2014.04.11. 10:06:57

@ lombozódó 2014.04.10. 22:32:57:

Reklám helye, reklám helye... örülj neki, hogy legalább valaki szól, hogy ne szart egyél! Meglep, hogy ha beülsz egy vasárnapi babgulyásra egy átlag magyar étterembe, akkor az kínai tarkababból készült??? Múlt hónapban ellenőriztük. Pont a vendéglátó helyek azok, ahol nem lehet kiszűrni, hogy magyar alapanyagokból vagy külföldi szarból készülnek az ételek.

Én konkrétan örülök ennek a cikknek, mert a nyáron tervezünk ide kirándulni, és így legalább tudjuk, hogy hol kapunk eredeti, helyi pisztrángot.

Dorian 2014.04.11. 11:00:37

@rambo13:
A pap-szigeti pisztrángos nem rossz, de a dunabogdányi sokkal jobb.

túrázó 2014.04.11. 16:26:04

Nagyon régóta járunk Szilvásváradra, imádjuk a Szalajka-völgyet, de az idei évben ellátogattunk Lillafüredre, hogy ott is megkóstoljuk a pisztrángot. Megdöbbenve láttuk, hogy a Lillafüredi pisztrángtelep mennyire csodálatos a Szilvásváradi elbújhat mellette. Amivel foglalkoznak az nem így néz ki, arról nem is beszélve, hogy Szilvásváradon a pisztrángtelep medencéibe alig van hal, ezáltal kizártnak tartom, hogy egy ekkora turisztikai központot eltudna látni.(nem csoda, hogy az éttermek rá vannak kényszerülve arra, hogy máshonnan szerezzék be a pisztrángot) Azt pedig egy aljas dolognak tartom, hogy valaki ilyen lejárató szöveget tesz ki a másikról, hogy "nem tőlünk származó pisztrángot, és füstölt pisztrángot árusítanak" szerintem mindenkinek meg kell élnie valamiből. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy látogasson el Lillafüredre, és hasonlítsa össze a két telepet.

cutcopy 2014.09.28. 20:18:23

Nemrég jártam arra és kétségeim vannak arról, hogy azt a napi kb 100 pisztrángot amit ott füstölnek /méregdágáért/ a turistáknak azokból a medencékből látják el.. Összesen nincs azokban annyi hal nem hogy naponta, szóval Sáfrány úr is fagyasztott importból dolgozhat..!

speedhorse 2016.10.11. 07:31:50

Na, a kommentek közül aztán igazodjon ki az egyszerű érdeklődő. Mindenki lehúzza a másik választását, csak a sajátja jó. Tipikus magyar vircsaft.
süti beállítások módosítása