Mi a világ egyik legjobb dolga? Természetesen a vaj. Én már azzal megelégszek, ha azt a ócska margarint kikukázod a konyhádból és helyette vajat használsz, de természetesen itt is megvannak a minőségbeli különbségek, így amennyire a pénztárcád engedi, keresd a lehető legjobb termékeket.
Nem kívánok belefolyni a margarin-vaj vitába, bőven elég józan paraszti ésszel megkóstolni a két terméket. Onnan már egyértelmű a választás. Azt, hogy az egyik legalább 80% tejzsírt tartalmaz, tele vitaminokkal, a másik meg konkrétan egy hidrogénezett növényi olaj némi növényi színezékkel, azt már tényleg leírták millióan. Ha nem hiszel senkinek és mindenben összeesküvés-elméleteket keresel, akkor hívd segítségül az ízlésed. Nem, nem mondom, hogy pazarolj el pár tojást és csinálj egy rántottát margarinnal, esetleg egy jobbféle csirke bőre alá dugdosd be, de biztosan találsz valamelyik ismerősöd hűtőjében margarint (dobasd ki vele vagy ne barátkozzatok). Kóstolj meg csak úgy magában egy kiskanállal. Azután tégy ugyanígy a vajjal. És akkor itt már nem is kell semmit mondanom. Persze tudom, a vaj drágább, mint a margarin, de ennyi erővel a pocsolyából is ihatnál, mert a csapvíz jóval drágább. Érted?!
Szóval, ha van egy kis eszed, úgyis vajat használsz, nem véletlenül, hiszen tudod mennyire jó alapanyag. Ugyan a vaj önmagában is csodás, de friss fűszerekkel kombinálva egy újabb szintre léphet. Én most adok neked egy általam sokszor használt alapreceptet. Próbáld ki, ha tetszik akkor használd, de picit is szeretsz főzni, akkor úgyis kísérletezni fogsz. Vegyél el belőle, rakjál hozzá, nagyon úgysem lőhetsz mellé. Csirkék, halak, péksütemények legjobb barátja. Hajrá! Ha valami elképesztően jó kombinációra találsz, küldd el nekem, had kóstoljam meg én is, hogy aztán elmondjuk másnak is a receptedet.
- 20 dkg vaj
- 2 ek petrezselyem
- 2 ek bazsalikom
- 2 ek kakukkfű
- 1 ek rozmaring
- 1 ek méz
- só, bors (válogass a polcon a fehér és színes borsok között!)
A vaj legyen szobahőmérsékletű, jól keverhető. A fűszereket (ugye nem kell mondanom, hogy kizárólag frisseket használj) aprítsd fel, a mézet melegítsd meg és az egészet keverd össze. Kóstolj! Ha frankó, akkor érzésed szerint porciózd ki adagonként frissentartó fóliára és tekerd fel. A végén egy béna szaloncukorra kell emlékeztetnie. Dobd a hűtőbe és amikor szükséged van rá, csak vágj belőle pár karikát. Fontos, ha sokat csinálsz és nem használod fel egy héten belül, akkor dobd be a fagyasztóba, onnan bármikor előveheted. Kattints a galériára, ahol lépésről lépésre láthatsz mindent!
Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!