Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Legyen saját kiskerted!

2013.05.15 20:04, miseenplacehungary

Sokat nyekergek azon, hogy friss fűszereket használj. Ha frissel dolgozol egészen más ízeket tapasztalhatsz egy-egy ételnél, mint ha szárítottal dolgoznál. Amúgymeg  a sok kis színes ízé még jól is néz ki az ételben.

Két csoportra érdemes osztani őket, keményekre és lágyakra. Ez mindössze annyit jelent, hogy az előbbieket tovább érheti hőhatás, mégsem vesztenek az aromájukból (rozmaring, babérlevél, kakukkfű stb), az utóbbiakat pedig közvetlenül a tálalásnál vagy éppen a főzés befejezése előtt rakod az ételbe (bazsalikom, oregánó, petrezselyem stb).

Van pár étel természetesen ahol jobb szárított állapotban használni őket, és ha biztosra akarsz menni, akkor a bolti helyett a sajátodból is száríthatsz. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy megmosás után csokorba fogod őket és fellógatod egy olyan helyre, ahol jár a levegő, és nem túl magas a páratartalom. Ez utóbbi ugyanis penészedéshez vezethet. A fénnyel is óvatosan bánj, ne tedd ki őket közvetlen napsütésnek, mert a színük kifakul, az meg hogy néz már ki. Miután megszáradtak, a leveleket vagy akár az egész növényt összetörheted és légmentesen záródó tárolóba teheted. Kb fél éven belül használd fel, bár nem hiszem, hogy ez gondot okozna. Ne feledd, a szárított fűszerek aromája sokkal erősebb, felhasználásuknál fele annyit számolj, mintha friss fűszerekkel dolgoznál.

20130330_114513.jpg(a kisállat is szereti a rozmaring illatát)

Megvásárolhatod őket a piacon, már amelyiken lehet a rozmaring, bazsalikom és menta szentháromságnál egyebet is találni. Persze ebből nem sok van, és amúgyis egy vagyonért adják őket. Akkor miért nem neveled őket otthon? Feldobnak egy sima szendvicset nem is beszélve a többi kajáról. Foglalkozni pedig alig kell velük, a legkisebb törődést is bőven meghálálják.

2013-05-04 18.16.53.jpg
Nálam az alábbiak fordultak meg az erkélyen balkonládában lakva, róluk bizton állíthatom, hogy jólérzik magukat. A lényeg, hogy megfelelő helyről szerezd be, ez akár lehet egy vidéki rokon kertje is, de ha nagyvárosban élsz, keress fel egy kertészetet, ott elmondják milyen ládába, milyen földbe ültesd. Nyilván szeretik a vizet és a napsütést, de úgyis lesz aki útbaigazít, hogy hogyan hozd ki a maximumot a növényeidből. Persze magról is nevelheted őket, de az időigényes, így inkább hagyd meg másoknak és kamaszkorukban kezd el a nevelésüket.

2013-04-23 14.19.34.jpg(igen, az ott egy gyík)

  • Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
  • Zeller (Apium graveolens)
  • Tárkony (Artemisia draconculus)
  • Kömény (Carum carvi)
  • Koriander (Coriandrum sativum)
  • Édeskömény (Foeniculum vulgare)
  • Babér (Laurus nobilis)
  • Lestyán (Levisticum officinale)
  • Menták (Mentha species)
  • Citromfű (Melissa officinalis)
  • Bazsalikom (Ocimum basilicum)
  • Majoranna (Origanum majorana)
  • Oregánó (Origanum vulgare L.)
  • Petrezselyem (Petroselinum crispum)
  • Zsálya (Salvia officinalis)
  • Borsfű (Satureja montana)
  • Kakukkfüvek (Thymus species)

2013-04-24 16.30.09.jpg(ekkora növényeket érdemes vásárolni)

20130514_154821.jpg

20130514_154833.jpg(két hét múlva pedig ez lesz belőlük)

Ja igen, macskám van, lájkold őt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr375239035

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kommentár nélkül 2013.05.17. 15:17:03

Akkor (2012. június 23.) Most (2013. május 16.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása