Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Ezekkel töltsd fel a polcaid

2013.03.06 16:33, miseenplacehungary

Ha a konyhádat felszerelted ez előzőekben leírtakkal, akkor az alapélelmiszereken a sor.

Olivaolaj. Első és legfontosabb, csak extra szűzet vásárolj. A polcok alján található sansa feliratút véletlenül se tedd a kosaradba. Ez a maradék gyümölcsből vegyi úton kinyert lötty leginkább alkalmatlan az emberi fogyasztásra. Az ízéről nem is beszélve. A frankó extra szűz hidegen sajtolt és gyümölcsös ízű és baromi sok pozitív élettani hatása van. Nyugodtan vásárolhatod a boltokban kapható nagyobb márkák termékeit, mint például a Carapelli, Bertolli, Monini. Ezek eléggé belépő szintűek, ha egy kicsit különlegesebb ízélményre vágysz, akkor próbáld ki például Guiseppe olajait, amiket mondjuk Dolcevita boltjában vagy webáruházában tudsz megvásárolni. Ugyanitt olivaolaj kóstolok is szoktak lenni, ha kíváncsi és nyitott vagy az új dolgokra, akkor mindenképpen látogass el egy ilyenre. Különböző fajtáikat más-más módon érdemes használni sütésre, főzésre vagy nyersen. Ez úgyis rajta van a címkén meghát az internet is jó barátod.

bogyo.jpg

Napraforgó olaj. Itt is a veheted nyugodtan a nagyobb cégek termékeit. A lényeg, hogy magasabb hőmérsékletű hőkezelésnél se legyen mellékízük. Ebben a kategóriában is vannak hidegen sajtoltak, amik remek kiegészítői lehetnek mondjuk a salátáidnak.
Egyéb olajokat is tarthatsz otthon, mint például mogyoróolaj, szőlőmagolaj, tökmagolaj. Vegyél belőlük egy-egy kisebb üveggel, úgyis eláll és van pár étel mihez csak ezek passzolnak. Keresd őket delikátokban vagy nagyon szupermarketekben.

napr.jpg

Vaj. Rengeteg tesztet találsz a neten, hogy melyik a legízesebb, legkrémesebb stb. Egyelőre az a lényeg, hogy legyen a hűtődben rengeteg. Gerard Depardieu a fene tudja már melyik filméjben például a francia konyhát mindössze annyival jellemzi, hogy "vaj, vaj és mégtöbb vaj". Fogadd meg te is. Rizottók, mártások, sütemények, halak és megannyi étel alapeleme. Nemis beszélve arról a csodálatos francia krumplipüréről, amit nyugodtan felvehetnének a világ hét csodája közé. Simán becserélném rá a pharoszi világítótornyot. Kevésbé bírja a hőkezelést, ahhoz előbb ghí-t kell készítened de ezt majd később.

bsz.jpg(buvosszakacs.hu)

Zsírok. Liba, sertés, mangalica, kacsa stb. Jó ha mindegyikből tartasz otthon egy keveset. Jópár hónap kell a megavasodásukhoz, hameg véletlenül nem használnád fel időben akkor veszel egy hatos csomag sört és tolsz néhány zsíroskenyeret vagy felhasználod konfitálásra.

maj.jpg(gasztro-tv.hu)

. Felejtsd el a gyönyörűen csillogó fehér jódozott sókat. Vegyél tengeri sókat. Finom szemcséset és durvább őrlésűt is. Mindegyiknek megvan a maga helye. Ha az elkészítés után sózol mondjuk salátáknál, sztékekeknél, májaknál, akkor vegyél egy csomag maldon sót. Az egy teljesen más világ, egészen elképesztő dolgokat művel az étellel. De nyugodtan próbálkozz vörös és fekete sókristályokkal is. Márha van rá pénzed.

so.jpg(borsa.hu)

Tészták.  Legyen otthon amit szeretsz. Később kicsit mélyebben is körbenézünk ezügyben. Amit én ajánlok az a spagetti. Nálam az mindig van, ugyanúgy mint a parmezán. Ha ez a kettő megvan nálad, akkor tuti nem fekszel le éhesen. Ja, nyilván durumlisztből. A tojásos másra való. Ha oltári menő vagy akkor persze nemcsak száraztésztákat használhatsz, hanem frisset is, de ehhez nem árt némi előképzettség meg egy jó tésztagép.

spaghetti.png(italianissimissima.com)

Rizs. Én kétfélét tartok itthon rendszeresen, mégpedig illatos basmatit vagy bármilyen hosszú szeműt és a gömbölyűbb arboriot. Egyelőre ez neked is elég lesz. Szerencsére ezek már minden nagyobb boltban megtalálhatóak.

fresh.jpg(fresholive.com)

Cukrok. Vegyél barnát és világosat is. Bár én mostanában teljesen rápörögtem a nyírfacukrokra. Meghamár édesítesz akkor egy kis méz is elfér a polcon, amit természetesen nem csak a teádba rakhatsz.

01.jpg(harmonet.hu)

Lisztek. Finom(BL 51, BL 55), rozs(BF 50, BFF 55), kenyér(BL 80, BL 112). Ezekkel már bőven elleszel. Sajnos a legtöbb terméknél a minőséggel itt is gondok vannak. Válogass, találd meg a számodra legmegfelelőbbet.

bio.jpg(bioszallito.hu)

Fűszerek. Amikor csak teheted használj friss fűszert. Elképesztő a különbség ha mondjuk egy töltött káposztába friss majorannát teszel vagy szárítottat. Ha van kerted egyértelmű a dolgod, ha csak erkélyed van vagy egy ablakpárkányod akkoris. Magról is felnevelheted őket, de palántákat is vásárolhatsz és így megspórolsz egy csomó időt. Vannak évelők és vannak amik kevésbé jól tarthatóak, de ezen információkhoz keress inkább egy kertészeti blogot. A Lényeg, hogy jól néznek ki, jók az illatuk és sokkal jobbak, mint a szárított társaik. Persze azokból is szerezz be, végszükség esetén jó lesz, csak ne szokj rá. Kezdj mondjuk rozmaringgal, majorannával, bazsalikommal, babérlevéllel, zsályával, kakukkfűvel és oregánóval.

az.jpg
Ecetek. Sima, vörösbor, fehérbor, alma, balzsam. Bőven elég lesz. A minőségre természetesen itt is különösen figyelj. Minél tovább érlelték az ecetet annál súlyosabb az íze. Nyilván ezzel egyenes arányban az ára is.

denning.jpg(diningguide.hu)

Ne feledkezz meg a konzervekről sem. Nem, a konzerv nem isten elleni vétek, főleg ha végignézel a legtöbb zöldséges portékáján. Csak keresd meg a legjobb minőséget, azokat amelyeket közvetlenül a növény leszedése után csomagolnak. Én zöldségekből a Heinz-t ajánlom. Kivéve a paradicsom, ott a Mutti a nyerő. Hiába a nyári paradicsomszezon én a pizzához akkoris ezt használom, hacsak nem kapok valami gyönyörű tőérettett.  Szerezz be pár doboz zöldbabot, fehérbabot, vörösbabot, zöldborsót, kukoricát, hámozott egész és darabolt paradicsomot és még amit szeretsz. 

heinz-beanz.jpgNagyjából ennyi amivel el tudsz indulni. A legtöbb alapanyagot úgyis frissen veszed meg. Persze írhatnám, hogy legyen otthon mindig tejföl, fasza holland kakaópor meg pár jóféle mustár, de ezt elég akkor megvenned, amikor az adott ételt elkészíted. Úgyis minden boltban megkapod ezeket és marad is belőle.
És akkor a legfontosabb ami sohasem hiányozhat a konyhádból, az pedig az alaplé..

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr305119928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkornel 2013.06.02. 23:59:03

Miért durumlisztből legyen a spaghetti?

Cili, a hebrencs 2014.01.27. 19:04:00

Mi a baj a tojásossal? A tagliatelle is tojásos, én mégis tartok itthon, szerintem eléggé jó:)
süti beállítások módosítása