Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Szent György-hegy - Nyári pince

2014.03.31 22:20, miseenplacehungary

Tavalyról adós maradtam ezzel a poszttal, de még pont időben vagyok, hogy betervezz a haverokkal vagy a családdal egy nyári hosszú hétvégét a Szent György-hegyre. Maga a hegy a Balaton-felvidéken található a Badacsony szomszédságában, úgyhogy már ez is garancia a pazar (igen ezt a szót én most leírtam) környezetre.

Arról nem is beszélve, hogyha bezártak a pincék és kikirándultad magad, akkor azért a Balaton parti településeken bőven találsz éjszakai mókákat is. Egyébként klasszikus Pannon-tenger utáni vulkanikus képződmény, mint kb minden a környéken, így nemcsak a szőlőtermesztéshez kiváló a környék, hanem a menő bazaltorgonák és életveszélyes, de megmászást követelő sziklafalak is vannak, hogy a kilátást már ne is említsem.

2013-05-20 14.12.59.jpg

De, ha már szőlőtermesztés, akkor nyilván a bor a lényeg. Ezer meg egy pincészet van a környéken, hol jobb, hol rosszabb italokkal. Mi mázlisták vagyunk, mert meghívást kaptunk a Nyári pincészethez egy háromnapos tripre, ami mint utólag kiderült az egyik legjobb választás a hegyen. Sajnos szállást nem lehet igénybe venni a pincészetnél, csak akkor, ha vagy olyan szerencsés, hogy a barátod a borász lánya. Persze ez nem gond, kismillió kiadó szoba és ház van a környéken, így simán működik a többnapos kirándulás, de ide mindenképp látogass el.

2013-05-20 09.31.42.jpg

A Nyári pince egyébként mára már 7,5 hektár szőlővel rendelkezik, ahol a klasszikus balatoni fajták találhatóak meg, mint például az olaszrizling, a szürkebarát, a chardonnay, a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kéknyelű és hárslevelű. A Nyári pincészet és a kezdeti 0,4 hektáros terület története egészen 1978-ig nyúlik vissza, de már 1858-ban volt itt egy aprócska istálló és pince, ami persze azóta nem csak egy komoly házzal bővült, hanem a legújabb technológiákkal is fel van szerelve. Így tökéletesen friss és gyümölcsös borok készülnek, hordós erjesztéssel illetve hordós és palackos érleléssel. Nyilván, ha a részletek jobban érdekelnek, akkor olvasgasd a pincészet weboldalát, de azzal nyersz a legtöbbet, ha meglátogatod a Szent György-hegyet és a pincészetet.

2013-05-20 09.27.50.jpg

Egyébként ez a csoda idősebb Nyári Ödön keze munkáját dicséri, akitől később fia, a legendás bajszú Nyári Ödön vette át a borászatot, de feltörőben az új generáció Nyári Emese személyében, aki már most büszkélkedhet díjnyertes borral. A másik lány Fruzsi egyelőre csak fogyasztó, de nélküle talán soha nem ismerkedhettünk volna meg közelebbről a Nyári család vendégszeretetével és boraikkal. 

2013-05-20 09.31.01.jpg

Köszönjük, hogy ott lehettünk, ha esetleg idén is meghívást kapunk, ígérem nem próbálom meg a bort kinyitni a csiszológéppel..

Kattints a képre, pörgesd végig a képgalériát és keress egy szabad hétvégét a naptáradban!

 

Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is! 

Facebook
Twitter
Instagram

Címkék: bor Balaton Szent György-hegy Nyári pince Nyári Ödön

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr845878373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajafix1 2014.04.01. 12:09:22

" klasszikus balatoni fajták találhatóak meg, mint például az olaszrizling, a szürkebarát, a chardonnay, a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kéknyelű és hárslevelű."

a rajnai a chardonnay már a hongfoglaláskor ott volt!
az olasz, a szürke meg a kéknyelű a jöttmentek! :)

Egyébként Nyári és Szászi a királyok!!!

Palex 2014.04.01. 12:46:19

Ha Szent-György Hegy, akkor Horváth Pince! :
süti beállítások módosítása