Tavalyról adós maradtam ezzel a poszttal, de még pont időben vagyok, hogy betervezz a haverokkal vagy a családdal egy nyári hosszú hétvégét a Szent György-hegyre. Maga a hegy a Balaton-felvidéken található a Badacsony szomszédságában, úgyhogy már ez is garancia a pazar (igen ezt a szót én most leírtam) környezetre.
Arról nem is beszélve, hogyha bezártak a pincék és kikirándultad magad, akkor azért a Balaton parti településeken bőven találsz éjszakai mókákat is. Egyébként klasszikus Pannon-tenger utáni vulkanikus képződmény, mint kb minden a környéken, így nemcsak a szőlőtermesztéshez kiváló a környék, hanem a menő bazaltorgonák és életveszélyes, de megmászást követelő sziklafalak is vannak, hogy a kilátást már ne is említsem.
De, ha már szőlőtermesztés, akkor nyilván a bor a lényeg. Ezer meg egy pincészet van a környéken, hol jobb, hol rosszabb italokkal. Mi mázlisták vagyunk, mert meghívást kaptunk a Nyári pincészethez egy háromnapos tripre, ami mint utólag kiderült az egyik legjobb választás a hegyen. Sajnos szállást nem lehet igénybe venni a pincészetnél, csak akkor, ha vagy olyan szerencsés, hogy a barátod a borász lánya. Persze ez nem gond, kismillió kiadó szoba és ház van a környéken, így simán működik a többnapos kirándulás, de ide mindenképp látogass el.
A Nyári pince egyébként mára már 7,5 hektár szőlővel rendelkezik, ahol a klasszikus balatoni fajták találhatóak meg, mint például az olaszrizling, a szürkebarát, a chardonnay, a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kéknyelű és hárslevelű. A Nyári pincészet és a kezdeti 0,4 hektáros terület története egészen 1978-ig nyúlik vissza, de már 1858-ban volt itt egy aprócska istálló és pince, ami persze azóta nem csak egy komoly házzal bővült, hanem a legújabb technológiákkal is fel van szerelve. Így tökéletesen friss és gyümölcsös borok készülnek, hordós erjesztéssel illetve hordós és palackos érleléssel. Nyilván, ha a részletek jobban érdekelnek, akkor olvasgasd a pincészet weboldalát, de azzal nyersz a legtöbbet, ha meglátogatod a Szent György-hegyet és a pincészetet.
Egyébként ez a csoda idősebb Nyári Ödön keze munkáját dicséri, akitől később fia, a legendás bajszú Nyári Ödön vette át a borászatot, de feltörőben az új generáció Nyári Emese személyében, aki már most büszkélkedhet díjnyertes borral. A másik lány Fruzsi egyelőre csak fogyasztó, de nélküle talán soha nem ismerkedhettünk volna meg közelebbről a Nyári család vendégszeretetével és boraikkal.
Köszönjük, hogy ott lehettünk, ha esetleg idén is meghívást kapunk, ígérem nem próbálom meg a bort kinyitni a csiszológéppel..
Kattints a képre, pörgesd végig a képgalériát és keress egy szabad hétvégét a naptáradban!
Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!