Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Szereld fel a konyhád!

2013.03.05 13:41, miseenplacehungary

Nyilván nem a kosaradban akarod betolni a sütőbe a tarját amit vettél, úgyhogy szükséged lesz néhány alapvető konyhai felszerelésre. Sajnos ezek a kiegészítők nem olcsók, cserébe viszont ha jót veszünk, akkor az egyszeri befektetés. Serpenyőkből, késekből sosem elég, úgyhogy ha látok valami jót úgyis megosztom veled a Facebook-on. De most inkább összeszedem mivel szereld fel a konyhádat, hogy végre elkezdhess főzni.

Szükséged lesz lábosokra. Ideális esetben három méret elegendő bármihez. A lényeg, hogy vastag, dupla falú legyen és rozsdamentes acélból készüljön. Ha van pénzed és megfelelő kondid amivel hazacipeled, akkor szerezz be mindenképpen egy nagy öntöttvas edényt, hidd el az abban készült étel egy egészen más kategória.

ontottvastallercohu.jpg(tallerco.hu)

Aztán ott vannak a serpenyők. Magam részéről nem vagyok elájulva a teflonos csodáktól, de tény hogy egyszerű a használatuk. Úgyhogy nyugodtan szerezz be ilyeneket, de ha van rá lehetőséged akkor próbálj ki egy nehéz öntöttvas darabot is. Ugyanúgy mint a lábosnál, itt is komoly különbséget fogsz érezni a végeredményben. Bár akár mondhatnám azt is, hogy egy sztékkel vagy egy hamburgerrel ne próbálkozz egy vacak teflonos serpenyőben, úgysem fog sikerülni. Még egy fontos megjegyzés, a nyele lehetőség szerint hőálló legyen, hogy be tudd tolni a sütőbe. Rengeteg ételt ezzel a módszerrel fejezel be.

serpenyoklasz.jpg(kalssz.hu)

 

Tepsik. Egyszerű a képlet, zománcozott, rozsdamentes, alacsony és magas peremű. Ugyanez vonatkozik a tortaformákra is. Két, három méret itt is bőven elég. A legjobb ha olyan tepsit választasz, aminek egy kiemelhető rács van az alján, ezt például az egybesült húsoknál remekül használhatod.

mindenkiaruhaza.jpg(mindenkiaruhaza.hu)

Vágódeszkákat is be kell szerezned. Nagyot, masszívat. Igazán profi akkor lenne, ha a zöldségeket és a húsokat más-más deszkán dolgoznád fel, amik minden esetben fából készüljenek. Legalábbis én ezt ajánlom. Az összes konyhai műveletnél kiemelten fontos a higénia, de itt aztán tényleg legyél alapos. Márcsak azért is, mert biztosan nem akarod, hogy a csajodnak készített saláta csípjen mint az állat, mert előző nap egy marék csilit aprítottál a vacsorádra és miután szétzabáltad magad, lusta voltál rendesen elmosogatni.

keramiakes.jpg(keramiakes.hu)

A hőmérők elengedhetetlen kellékei a konyhádnak. Akármilyen csinos krómozott tűzhelyet vettél jó drágán, majdnem biztos, hogy a beépített hőmérője pontatlan. Párezer forintért beszerzel egyet és hacsak nem focizol vele a konyhában, akkor igen hosszú ideig hű társad lesz. Ha tökéletes húst akarsz sütni akkor egy húshőmérő is jó szolgálatot tehet. A húsokban a kórokozók különböző hőfokon halnak kínhalált, de ahogy ezt elértük a hús nagyjából kész is. Úgyhogy menj biztosra, ha nem akarsz egy frankó ételmérgezést vagy cipőtalp állagú húst adni a barátaidnak. Ha a pénztárcád engedi digitálisat vegyél, az pontosabb és menőbb. Ha le vagy égve akkor jó lesz az analóg is, valószínűleg már így is klasszisokkal jobb ételeket fogsz készíteni, mint a szomszédod.

konyhatizezerikk.jpg(konyhatizezercikk.hu)

Hamár mérsz, akkor ne csak a hőmérsékletet, hanem a tömeget ugyanilyen precizitással tedd. Egy tisztességes konyhai mérleg nélkül el sem tudom képzelni a konyhát. Felejtsd el a karácsonyra kapott 100 bögrés sütemény könyvet, inkább mérd ki pontosan a hozzávalókat. Természetesen a beosztása grammos legyen, úgyhogy mindenképpen digitálisat válassz. Nem tétel, egy-két ezer forinttól már lehet kapni, beledobod az elemet és elvagy vele igen hosszú ideig.

argephu.jpg(argep.hu)

És itt vannak ugye a kések. Ez bőven megér egy külön bejegyzést, majd lesz is. Ne a nagyáruházak konyha osztályán keresd hanem a szaküzletben. Itt a legtöbb esetben szakértőkkel beszélheted meg mire is van szükséged és valamelyikben úgyis találsz akciót. Több késre lesz szükséged, de elsődlegesen vegyél egy rendes nagyméretű séfkést. Ha ott vagy a boltban akkor mindenképpen vedd a kezedbe, próbáld ki hogy melyik típus a tökéletes számodra. Régi, nagy gyártók termékeit válaszd (Zwilling, Wüsthof, Tojiro, Dick, Global stb), a kézműves vackok általában semmit nem érnek, hameg igen akkor azt úgysem tudod megfizetni. Persze így sem lesz olcsó, de erre muszáj lesz pénzt áldoznod. Egy ideig két sörrel kevesebbet iszol és hamar megvan. És a másnapossággal ellentétben ha vigyázol rá akkor az egész életedet végigkíséri. És itt a lényeg. Hamár megvetted egy vagyonért azt a 30 centis acéldarabot akkor ne a konyhaszekrény fiókjában tárold. Erre a legalkalmasabb egy mágneses késtartó a falon. Amúgymeg tök jól néz ki. Az élezést se a bögrék alján végezd, inkább vegyél hozzá egy rendes fenőacélt vagy követ. Ja igen, ez sem olcsó, de majd a remélhetőleg hozzáértő boltos elmondja, hogy a választott késedhez melyiket ajánlja. Nem lehet elégszer elmondani, hogy egy rossz, életlen késsel rémület dolgozni és sokkal csúnyább sérüléseket is szerezhetsz vele, mint egy éles darabbal.

keskesplaza.jpg(kesplaza.hu)

Mondanom sem kell, hogy szükséged lesz még különböző méretű keverő tálakra, fakanalakra, kendőkre, szűrőkre, merőkanalakra stb. Ezekből vedd azt amit szeretnél, ami tetszik és kényelmesnek találod. Annyit tarts be, hogy a minőség itt is hosszabb élettartalmat eredményez, úgyhogy keresd meg a pénztárcád számára legjobb ár érték aránnyal bíró cuccokat..

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr675117905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása