Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Rozmaringos báránycsülök, francia burgonyapürével

2013.07.11 16:46, miseenplacehungary

Borjú. A szarvasmarha addig borjú amíg szopós a kisállat. Jó esetben a saját anyja tejét fogyasztja, de azzal sincs para, ha másik mamától kap. Ez ugye eddig oké?! És itt kezdődik a probléma, mert kishazánkban rendes húsmarhát is alig kapni, nemhogy tisztességes borjúhúst. De! Nyilván van megoldás, ha mondjuk Gál Józsinál vásárolsz, vagy van egy olyan hentesed, aki tényleg tud rendes borjúhúst hozni neked. Ha pedig van, akkor azt nagyon becsüld meg, de ezt már megbeszéltük.

A jó borjút sajnos eladják külföldre, hiszen jó pénzért lehet értékesíteni az EU-n belül, ami pedig neked marad, az a legtöbb esetben fiatal marha, csikó, de még akár sertéshús is lehet. Ha ilyenbe belefutsz, akkor szólj inkább a fogyasztóvédelemnek, minthogy visszamenj a boltba, és megpróbáld megnevelni a hentest. Tudod, elég nagy és éles kései vannak. Viszont, ha sikerül mégis vásárolnod, akkor az alábbi receptet feltétlenül próbáld ki. Igen, a borjú drága, de a csülök része pont nem tartozik a megfizethetetlen húsok közé, akár egy átlagos hétköznapi vacsoraként is felszolgálhatod.
20130710_173506.jpg

Ellenben nekem nem volt időm elmenni a Józsihoz, ezért inkább bárányt választottam, mert azt kaptam a piacon, de a receptet leginkább borjúval szoktam elkészíteni. Az ára pedig így igazán barátságos lett. Báránynak egy éves koráig nevezzük a kisállatot, úgyhogy ennek a húsa is fiatal, még nem alakultak ki a komolyabb zsírszövetek. Bárányt is elég lutri beszerezni, de jóval könnyebb, mint borjút.  Nyilván így a sütési idő kicsit hosszabb lett, de ha elkészítem borjúból is, töltök fel képeket az Instagramra. Te pedig készítsd nyugodtan abból amit kapsz, de azért keresd a megfelelő borjú forrást!


Még mindig ketten vagyunk plusz a kisállat, úgyhogy a recept két személyre szól!

Rozmaringos báránycsülök:

  • 2 db bárácsülök
  • 6-8 szál rozmaring
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Baromi egyszerű az egész. A húst jól leszárítod, borsot őrölsz rá és sózod. Amikor jól beledörzsölted ezeket, akkor egy olívaolajjal megkent alufóliára fekteted és a képen látható módon megdobálod 3-3 gerezd fokhagymával és 4-4 ág rozmaringgal. Remélem a fokhagyma pucolása nem okoz gondot, ha mégis akkor itt a videó, hogy ne szenvedj vele. Igen alulra és felülre is kerüljön a fokhagymából meg a rozmaringból.

20130710_174205.jpg

Ha ez kész, akkor tekerd fel őket és pont úgy fognak kinézni, mint a gyros, amit hajnalban veszel a körúton a töröknél, amikor tántorogsz haza. Közben a sütőt melegítsd elő 170 fokra, és dobd bele a kis csomagokat 3 órára. Borjúnál ez az idő természetesen rövidebb, de annak a részeit amúgyis inkább rosére sütjük.

20130710_174545.jpg

20130710_174912.jpg

Francia burgonyapüré:

  • 1 kg burgonya (próbálj meg valami értelmesebb tételt szerezni, tudom, nem könnyű)
  • 40 dkg vaj
  • tejszín, ha nincs akkor valami magasabb zsírtartalmú tej

A krumplit főzd meg héjával együtt, és utána pucold meg. Meg fog égetni? Meg fog. De szerintem, ha héjával együtt főzöd jobb az íze. Ha mégsem így tennél, akkor a pucolás után áztasd egy ideig hideg vízbe, hogy a benne lévő keményítő kiázzon belőle. Így jobb állaga lesz a pürédnek. Ha megfőzted, akkor nincs más dolgod, mint a szobahőmérsékletű vajjal együtt összetörnöd és elkevered. Ha nagyon mutatni akarod magad a vendégeidnek, akkor előtte törd át az egészet krumplinyomón, így igazán selymes pürét kapsz. Igen, a jó püréhez kb fele aránybán kell vaj. Leviheted ezt az arány 30%-ra is, de ott már kicsit más lesz az eredmény. Persze még így is sokkal jobb, mint az átlag éttermekben krumplipürének csúfolt valami. Ha ezzel megvagy, a tejszínnel/tejjel hozd az általad kedvelt állagúvá. Folyamatosan keverd, ha csalnál, akkor használj robotgépet, de szerintem egy habverő is megteszi. Legalább nem kell este edzened.

20130710_193735.jpg

Ha minden kész, szépen tálalhatod. Ne flancolj, dobd egymás mellé a tányérra, a vendégeidnek úgyis mindegy lesz, mert a sülthús illatától már minden bizonnyal farkas éhesek, és mitsem törődve azzal, hogy forró az étel, majd jól leégetik vele mindenüket. Nem baj, a hideg sör majd regenerál.

20130710_193957.jpgNe kövesd el azt a hibát amit én, tényleg kell neki az a három óra..

Amúgy még mindig kövess a közösségi oldalakon, ha szeretnél szép képeket és friss információkat kapni! Deal?!

Facebook
Twitter
Instagram

Címkék: burgonya francia bárány krumpli hús borjú krumplipüré rozmaring burgonyapüré báránycsülök borjúcsülök gál józsi

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr875400570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása