Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Campo de' Fiori piac

2013.07.28 22:02, miseenplacehungary

Nehezen, de végül megtaláltuk Róma leghíresebb piacát a Campo de' Fiori piacot. Köszönhető ez mondjuk annak, hogy elmentünk térkép nélkül egy olyan városba, ahol a helyiek a saját nyelvükön kívül csak ritka esetben szólalnak meg máshogy, illetve, hogy gondoltam a Tripadvisor majd segítségemre lesz. Hát persze, amint beírtam, hogy hova mennék, egyből elkalauzolt a város másik felébe, úgyhogy hagytuk inkább, amikoris egy idős fodrász papa és a neje, útbaigazítottak kézzel lábbal és némi angol motyogással. A lényeg, hogy meglett, bár első látogatásunkkor majdnem lemaradtunk a piacos részről, merthogy csak délután kettőig van nyitva. Mondjuk azt hétfőtől szombatig, reggel hattól. De a sziesztát be kell tartani! Két nap után erre mi is rájöttünk..


View Larger Map

A tér neve magyar fordításban Virágok mezeje. Ennek magyarázására két elmélet is létezik, az egyik szerint 1456-ig nem volt lekövezve a placc, a másik szerint a híres római hadvezér és politikus, Cnaeus Pompeius Magnus csaja, Flóra itt lakott. Az előbbi realistább, mert jódarabig rendszeresen elöntötte a Tiberis, de ha romantikus vonalon mozogsz, akkor nyugodtan memorizáld az utóbbit.
Anno a Terrina nevű szökőkút állt a tér közepén, de az kicsit benézték, mert alig volt valami vízsugár, úgyhogy 1889-ben el is bontották, hogy inkább a téren 1600. február 17-én megégetett Giordano Brunónak emeljenek szobrot(Tudod, ő volt az a figura, akit a derék inkvizíció máglyára küldött, mert eretneknek tartották a tanait. Persze bebizonyosodott, hogy nem beszélt hülyeségeket, de bőven tudunk ilyen sztorikat felsorolni. Óh, te csodás középkor.. ). Amúgy magán a téren 1869 óta működik zöldség és halpiac, azelőtt hétfőnkén és szombatonként lópiacos móka volt. Na, mi halat nem láttunk, de zöldséget, gyümölcsöt, olajakat, fűszereket és rengeteg elképesztően menő élelmiszert igen. Meg persze pakikat i love Roma cuccokkal. De ezekről beszéljenek inkább a képek.

DSC_4076.jpg

Fontos megemlíteni, hogy igazán low budget megoldás egy laza ebédre, a Forno Campo de' Fiori. Hidd el, a közelben tevékenykedő olaszok mind ide járnak enni, úgyhogy ha nekem nem hiszel, akkor nekik azért mégis. Csodás pizzák, aprósütemények és szendvicseik vannak. Ultramenő, hogy mindig más például a pizzafelhozatal, mert azt tesznek rá, amiből megfelelő minőséget kapnak. Így nem ritka a cukkinivirágos vagy a padlizsános pizza sem a szokásos prosciuttos és egyéb kegyetlen feltétek mellett. Állati jók, és vicces módon kilóra van a pizza. Tehát megérkezik a pultba egy hosszúkás alakú pizza, te a két kis kezeddel elmutogatod a helyi bobinak, hogy mekkorát kérsz ebből, aztán a másikból is, ő becsomagolja neked és a kasszánál az idős olasz bácsinál fizetsz. Az, hogy hol eszed meg, az a te dolgod, de minden sarkon van egy templom, aminek a tövébe leülhetsz. Nyugi, az olasz is ugyanezt csinálja, legyenaz menedzser vagy utcaseprő. Kezet meg majd mosol jól valamelyik szökőkútban, mert nyilván abból sincs hiány. Szóval, ha arra jársz, eszedbe ne jusson kihagyni. Mi kb naponta meglátogattuk.

24-gio-o-Roma_06a.jpg

Ne feledd a játék még péntekig tart! 100 gr Campo de' Fiori fűszerkeveréket nyerhetsz, igazából tök könnyen.

Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!

Facebook
Twitter
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr75430354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kpetya72 2013.07.29. 10:55:27

A Campo de' Fiori biztos nem ott van, ahol a térképen jelölésre került.

miseenplacehungary 2013.07.29. 10:58:52

@kpetya72: És tényleg. Javítom, köszi!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.29. 11:13:47

A Piazza Navonától egy ugrás, térkép nélkül is. És friss gránátalmevet ittam ott.
süti beállítások módosítása