Az elmúlt két napban pihent a kovászod, most még egy utolsó adag lisztre és vízre van szüksége, és holnap sütheted az első kenyered. Tehát a 10. nap teendői, amiket már jól ismersz:
- 100 gramm víz
- 100 gramm liszt
Szokás szerint összekevered és lezárod.
A kovászod és az elmúlt tíz nap munkája természetesen nem egy kenyérre szól. A kovászodat akár évekig életben tarthatod, miközben folyamatosan sütöd a kenyereket. Ha kétnaponta sütöd a kenyeredet akkor nincs más dolgod csak pótolni a vizet és a lisztet. Adj hozzá 50 gramm vizet és 60 gramm lisztet. Ezt két naponta ismételd meg, így életben tartod a kovászodat. Ha kicsit ritkábban sütnél, akkor nyugodtan elhanyagolhatod, akár több napig is a keverékedet és amikor sütnél csak újra kell élesztened a nyugalmi állapotából. Ehhez szintén 50 gramm vízre és 60 gramm lisztre van szükséged, amit jól elkeversz benne és egy napig ismét állni hagyod. Másnap kiveszed a 3/4 részét és megismétled az 50 gramm víz, 60 gramm liszt folyamatot. Ismét pihen egy napot, amikoris a kovászod újraéledt és készen áll a sütésre.
Ma jön majd a legegyszerűbb kenyér receptje lépésről lépésre. Persze később cifrázzuk egy kicsit a dolgot, különböző formába öntjük kenyereinket és olívabogyót vagy szárított paradicsomot adunk hozzá. Vagy lényegében bármit amit szeretnél.
(taste-for-adventure.tablespoon.com)
Mi ez a gusztustalan izé?
0. nap
1. nap
2. nap
3. nap
4. nap
5. nap
6. nap - pihi
7. nap
8. nap - pihi
9. nap - pihi