Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Jamie Oliver – Pucér szakácsból intézmény

2014.01.13 22:12, miseenplacehungary

Amíg én alkotói válságomban sajnáltatom magam és a diétámat (nem, nem újévi fogadalom csak az új ruhatár beszerzésének árából inkább menő szakácskönyveket vennék) erőltetem, addig álljon itt egy pár gondolat a barátnőm fejéből. Ő egyébkén újságíró, de náluk azért mégsem jelenhet meg egy ilyen cikk meg amúgyis, mostanában kicsit munkamániás és szabadidejében is írnia kell. A többi agymenését egyébként a SocialDaily-n megtalálod, már ha azok a témák is érdekelnek. Persze te azért készíts továbbra is remek ételeket, cserébe megígérem, hogy mihamarabb összeszedem magam. Egyébként kívántam már boldog újévet? Persze, hogy nem! Úgyhogy nyilván azt is!

Jamie Oliver pillanatok alatt vált először a britek majd az egész világ kedvenc tévés szakácsává. Neve ma már intézmény, és amibe belefog, az arannyá válik. Fontos vérfrissítést hozott a főzőműsorok műfajába, és rengeteg ember ragadott miatta életében először serpenyőt.  Lehet szeretni és utálni, hatása ettől még vitathatatlan, de miért működik ennyire?

jamieoliver2.jpg

Jamie Oliver valószínűleg a lehető legjobbkor került bele a főzőműsorok világába, és formálta át személyiségével az egész műfajt. Ő ugyanis nem az a tipikus tévés szakács, aki szépen áll a stúdiókonyha pultja mögött és unalmas frázisokban ismételgeti azt, hogy „egy csipetnyi só” meg „egy késhegynyi bors”, miközben a néző nem hogy éhes nem lesz, de még talán el is alszik. Jamie Oliver nem holmi lacibácsiként okít arra, hogyan kell rosszul julien-re vágni a répát, hanem odarángat a konyhapult mögé, hogy főzz vele, mert az nagyon jó dolog. Nem is csak jó, hanem egyszerű, természetes és nagyon-nagyon szórakoztató, pont mint maga Jamie.

A szakács személyisége is fontos, nem csak a recept

Ugyan a tévés szakács megjelenése és főként hiperaktív viselkedése sokaknak idegesítő lehet, mégis ez kellett ahhoz, hogy a főzőműsorok újra élvezhetővé váljanak. Amikor 1999-ben a BBC2-n debütált első sorozata, a The Naked Chef, nem véletlenül vált Jamie pillanatok alatt a britek új kedvencévé. A műsort átjárta a személyisége, és emiatt egy olyan lazaság és közvetlenség is, ami szokatlan volt a hasonló produkcióknál. Ugyanakkor a megjelenítés is új irányt mutatott, a sok közeli kép és ugráló kameramozgás sem volt addig jellemző a műfajra.

Jamie sikerének legfontosabb összetevőit a főzőműsorok gyorsan át is vették, mint egy jó receptet. Nem biztos, hogy ilyenek lennének ma Nigella, David Rocco, Anne Burell vagy éppen Gordon Ramsay sorozatai, ha nem erősödik meg Jamie miatt ez a friss irány, ami szinte teljesen kiszorította már a klasszikus receptdarálós stílust.

Valamit baromi jól csinál

Persze Jamie Oliver nem egy zseni, de nagyon jól ráérzett arra, hogy a főzést teljesen egyszerűen és az alapoktól kell magyarázni, és úgy, hogy azt az emberek ne gondolják valami elképesztően bonyolult dolognak, ami csak a tapasztalt nagymamák és a szuper séfek kiváltsága. Éppen ez volt a The Naked Chef koncepciója is, ami valójában a műsor címét is adta (nem, Jamie nem egy szál pöcsben főz benne). És ez az a koncepció, ami láthatóan a mai napig működik.

Jamie 17 könyvet adott ki és 25 sorozat készült a nevével, ami mellett még számos tévés produkcióban részt vett. Főzött a haverjaival, a feleségével, a gyerekeivel, az ő haverjaikkal, a szomszédaival, a mentoraival, hírességekkel, zenészekkel és szinte mindenkivel, akivel találkozott. Gasztroceleb lett, aki idővel egyre több területen kezdte kamatoztatni a népszerűségét. Először csak azt akarta elérni, hogy minél több ember elkezdjen főzni (Jamie’s Ministry of Food), aztán már a brit iskolai étkeztetésben hozott munkája nagymértékű változásokat (Feed Me Better kampány). Ugyanezt Amerikában is megpróbálta, kevesebb sikerrel (Jamie Oliver’s Food Revolution). Eközben például főzött többször az aktuális brit miniszterelnöknek, nyitott alapítványi étterem-iskolát Fifteen néven több nagyvárosban, és még arra is volt ideje, hogy elindítsa Jamie’s Italian étteremláncát, vagy éppen a Barbecoa-t. Gasztrocelebből így mára intézmény, márka és termék lett egyszerre.

Nem tud megállni, és nem tudjuk megunni

savevith.jpg

Jamie új műsorával és könyvével, a Save With Jamie-vel most éppen arra szeretne megtanítani minket, hogy takarékosabban főzzünk, és ugyan ő már milliomos, és életében többet ezzel nem kéne foglalkoznia, elhisszük neki, amit mond, és ez jó. Azért jó, mert megmaradt a hatása, hiába 38 éves, még mindig friss, és nem tud megállni. Lehet, hogy kicsit sok, hogy mindenhol ott van, hiszen az arcát látni fűszereken, boltok feliratain, könyvespolcokon, reklámokban, a tévében és az Instagramon is. De ezzel jár, ha valaki híresség, én nem fogom érte utálni. Minden sikerre van ítélve, amibe belefog, és lehet mondani, hogy kommersz, és nincsen benne semmi eredeti, meg csak gányol a konyhában, ha csak fele olyan rossz lenne egy hamburger bárhol Budapesten, mint az ő pop-up éttermében a Piccadilly-n, egy szebb világban élnénk.

Jamie nem akar több lenni önmagánál, nem mászik bele a csúcsgasztronómiába és mindig megtalálja azokat az újabb és újabb témákat, amelyek érdekelhetik a közönségét. Amíg nem válik erőltetetté, addig csak örülhetünk annak, hogy rengeteg embert meggyőzött arról, hogy főzni király dolog.

Szabó Kata

Kövesd a blogot a közösségi oldalakon is!

Facebook
Twitter
Instagram

Címkék: vélemény london Jamie Oliver the naked chef a pucér szakács

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr65755355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.14. 19:34:00

Ez jó volt, de azért hozzátennék kicsit ha nem baj.
Az igaz, hogy nagy kedvenc itt, és a megjelent könyvei, akárcsak a többi "sztár" szakács könyve best seller. Viszont alig főznek az emberek otthon, az emberek mint egy tv show néziként a szakács műsorokat. Nem mint inspiráció.
A Save With Jamiet meg kicsit átverés ízű, mert 6-8 adagokat csinál, így trükközik a számokkal. legalább is amit láttam rész az ilyen volt.
Egyébként tény, hogy nagyon jól csinálja. Bár néhány étterme azért már bezárt, meg volt olyan étterme aminek nagyon rossz volt a híre.

Szelid sunmalac 2014.01.14. 21:26:45

Egyreszt idegesit, hogy egy posze mumajer, de ezen lepjunk is hamar tul, mert szubjektiv. Az viszont nem az, hogy orbitalis baromsagokat irtal:"a főzést teljesen egyszerűen és az alapoktól kell magyarázni"

Altalaban ugy kezdi, hogy vegy egy aszalt teveheret, masfel kilo hupikek torpiket, egy daralt sarkanyleheletet...

Volt mar kezedben Jamie szakacskonyv bazmeg? Csak mert irdatlan szerencsemre rendszeresen kapok ajandekba. Van olyan konyve, amibol EGYETLEN KIBASZOTT receptet sem tudtam eredeti felallas szerint megcsinalni, mert olyan hozzavalokat ir, amik egesz egyszeruen beszerezhetetlenek.
Termeszetesen a musoraiban az idomertekek atbaszasok, mig mondjuk a lenezett eredetikben odairtak, hogy mondjuk eltelt husz perc, nem azt, hogy ez csak harom perc, azt vagy negyedorat kinlodsz vele.
Az etelek amugy sem vilagregetoek, de tekintve a vilagutolso, ocska szar angol konyhat, ezen mar nem is csodalkozom.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.14. 22:05:55

A Fifteenben ettem, érdekes volt, de ár-érték arányban kevéske. Persze a jótékonysági része szimpi nagyon. Szóval az éttermei inkább a hírnevének köszönhetik a közönségüket, mint a nívójuknak, ugyanazért a inkább elmegyek újra a St. Johnba pl (Fergus Henderson, 1 csillag)
vilagevo.blog.hu/2010/12/07/london_a_csucspont_a_michelin_csillagos_pub

Zed is not dead yet 2014.01.15. 00:15:26

Hányok attól ahogy mindent puszta kézzel csinál, hányok attól hogy mindenbe beleeszik, attól hogy miután beleevett, valaki más szájába tuszkolja a falatot, hogy "ugye milyen jó, egyed". Ráadásul tényleg olyan cuccokból főz, ami az országban nem igen kapható sehol. Nesze bazdmeg, főzzél utána a receptjeiből. Tulajdonképpen ahogy kinéz attól is hányok, de ez végülis szubjektív. :p :D

petimegmondja 2014.01.15. 01:46:09

Én bírom az arcot. A rusztikus stílusa igazán otthonra való.

Az mondjuk az angol környezet és az olasz konyhamánia hozadéka, hogy kevés olyan étele van amelyben ne lenne olíva-olaj, fokhagyma, csili, menta és citrom. Ezek valahogy nála alap összetevők :))

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.01.15. 03:03:08

Na, én viszont hatalmas Jamie-rajongó vagyok egészen a kezdetek óta. Imádom, úgy ahogy van, borzasztó szimpatikus volt már akkor is, amikor még nem fogott bele a társadalmi munkáiba, amiről persze itthon keveset hallani, de amúgy fantasztikus és elhivatott. Nagyon szeretem a stílusát is, magával ragadó, még ha az ételei amúgy nem kifejezetten kiemelkedők, sőt...

Behajtó70 2014.01.15. 06:26:20

@Zed is not dead yet: ez vistont nem szubjektív: te egy ostoba, megkeseredett tuskó vagy! Ideje váltani, és mosolyogni!

Wandál 2014.01.15. 06:31:09

Szerintem JO király arc, a fentebb szájat huzogatók meg lúzerek :)

w

Motyóbábi 2014.01.15. 07:01:52

Nagy rajongója vagyok, mert ellentétben a többi sztárséffel, az ő receptjeit egy az egyben el lehet készíteni. Érthetően elmondja a lényeget, egy rakás apró trükkel és munkakönnyítő fortéllyal egyetemben. Persze bele lehet kötni, hogy itt nincs cream fresh, de van tejföl, ami pont ugyanolyan jó, itthon nehezen beszerezhető néhány összetevő, de szinte mindent lehet helyettesíteni. Néha épp ő mondja, hogy hol keresd, vagy ha nincs, akkor ez, vagy az is jó helyette. (ma már nem az a szitu, mint a nyolcvanas években, mikor a városban egyetlen egzotikus élelmiszereket forgalmazó üzlet volt, aki aranyáron adta a szottyadt tofut)

Aki még nem látja a lényeget, annak a Vidéki konyha c. sorozatát ajánlom szeretettel, amiből hihetetlen jó zöldséges ételeket készíthet, néha teljesen új felfogásban. Ott tanultuk meg, hogy az isteni cékla nem savanyúság! Igenis készíthetünk belőle csodálatos köretet, lehet grillezni, vagy nyers salátaként is fogyasztható, csak a pácot/fűszerezést kell eltalálni, ami valljuk be, a régi reformkonyha receptjei között - ahol szintén próbálkoztak a cékla újszerű felfogásával, mert borzasztó egészséges - nem szerepelt.
A kislányom az, aki saját magán is elképedve kérte, hogy mielőtt hazautazunk tőlük, még süssek neki céklát, mert eltenné a sanyarú, anyuszakácsmentes időkre! Ő, aki soha nem kért ezekből a fura hangzású dolgokból, na meg pl. a sütőtökre rá se nézett, most saját szájával kéri, hogy csináljam meg neki!
Sokszor főzök baráti társaságnak, ahol szintén ezeket a recepteket veszem elő, mert egyszerűek, egészségesek, na meg finomak is!Soha nem látok mást az asztalnál, csak elégedetten nyammogó, mosolygó embereket. :)
Nem vagyok egy rajongó típus. Csak azért, mert szeretem a főztjét, nem fogok elrohanni és az összes nevével fémjelzett kütyüt megvenni. Azok nem nekem szólnak. Nem kell az összes műsorát nézni, nem kell minden szavát isteni kinyilatkoztatásnak venni, de az biztos, hogy az alapgondolatával muszáj egyetérteni!
"Főzz magadnak és a szeretteidnek jót, egészségeset, megbízható forrásból származót, akkor megóvod őket és magadat is persze egy csomó bajtól, betegségtől!"
Na aki ezzel nem ért egyet, az megérdemli a mekishamburgert, meg a fisendcsipszet. Ezeket a hulladékokat is meg kell enni valakinek... Nyilván.

Én azért azt ajánlom, hogy mégis inkább együnk husit állatból, zöldséget a kertből/piacról (ami szintén kerti), fűszerezzünk változatosan, és azonnal jobb lesz a hangulat otthon, vagy a társaságban!

Jó főzőcskét mindenkinek! :)

funfun 2014.01.15. 07:03:03

Modoros, idegesítő nekem. Ahogy túljátszott mozdulatokkal szórja a sót pl., meg ahogy beájul a saját főztjétől.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.01.15. 07:38:29

@Motyóbábi: véletlenül egy JO hámozóm van, úgy kaptam ajándékba... Abszolút nem a reklám kedvéért, de ez a hámozó baromi jó, pedig volt előtte már kerámiakéses is (oké, gagyi), ez viszont nagyon kényelmes és hihetetlenül vékonyan hámoz. (Narancslekvárba ezzel hámozom le a narancsot, így nem is kell kikaparni a fehér részt, mert gyakorlatilag nincs.)

khmm... 2014.01.15. 08:23:53

@Zed is not dead yet: NEm tudom, ti melyik sorozatait nézitek, de egy-két fűszer kivételével én még sose láttam olyan dolgot, amit ne lehetne nálunk kapni...
Nincs tán csirkeszárny, vagy oldalas...? LEgutóbb pont ezt az adást néztem...

khmm... 2014.01.15. 08:30:30

@Motyóbábi: Egyetértek! :) IGen, a vidéki konyha sorozat nekem is a kedvencem. Ugyanígy a River Cottage (hasonló műfaj), de ez itt OFF.
Tényleg fantáziadús ötleteket ad a legegyszerűbb zöldségekhez is - pedig én magamtól is elég kreatív vagyok. :) De Mo-on a háziasszonyok elég nagy része max. pároltan v. főzelék formában készíti el azt a kb. 3-4féle zöldséget, amit ismer. :-(

mézescsók 2014.01.15. 08:33:26

A főzés nem ördögien bonyolult dolog - ezt be is bizonyította abban a sorozatában, amelyikben vidékre utazott, helyenként összejött pár ember szinte minden nációból és foglalkozással, akikben az volt a közös többszörös, hogy nem szoktak főzni. Megtanított nekik pár fogást, azzal, hogy adják tovább. Hátha többen lesznek, akik nem félkész műkajákat tolnak magukba.Olyan is volt a vidéki konyhás sorozatában, hogy a haverjával az erdőbe ment, az ott található dolgokból (pl. medvehagyma, gomba, növények, stb.)olyan reggelit dobott össze, aminek akár most is örülnék.

Au időmértékek meg minden műsorban átverősek, persze attól is függ, hogy ronggyá főzve vagy kicsit nyersebben szereted a kajákat.

Sokat tett az egyébként valóban nem nagyon finom angol konyháért, az olasz mániáját meg megbocsátom, mert én is szeretem az olasz konyhát.

Derabitz 2014.01.15. 08:34:40

Átlag szakács jó nagy felhajtással. Nem szeretem, mikor bohóckodnak az étellel. Számomra az igazi Hugh Fearnley-Whittingstall.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.01.15. 08:36:45

Miért vesznek Coelhot, Müller Péter, Fejős Évát, miért néznek való világot, Győpzike showt, stb?!

MERT HÜLYÉK.

Sose költöttem receptre egy fillért sem. Nem nézek ilyen műsort. Ha akarok valamit főzni, és utána kell valaminek nézni, 2 perc alatt kikeresem interneten.

Szelid sunmalac 2014.01.15. 09:19:31

@Motyóbábi: Kedves Motyobabi. Akinek el kell magyarazni, hogy a cekla nem csak savanyusag, hanem levest csinalnak belole evszazadok ota, chips-et, grillezik stb., na pont azoknak valo ez a tejfelesszaju nagyokos.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.01.15. 09:45:31

@Derabitz: Teljesen egyetértek.
Ráadásul a termékei is borzalmasak.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.01.15. 10:03:58

Nekem Jamie nem túl szimpatikus, idegesítő celeb, aki mindenből pénzt akar csinálni. Még olyan könyv is megjelent, hogy Üzlet Jamie Oliver módra!

Azt sokan elfelejtik róla, hogy rendszeresen hazudik az elveiről, helyi összetevőnek adja el az 500 kilométerre lévő ipari parkban gyártott szószt, a fenntartható halászat jegyében kihalófélben levő halakból főzött, az egyik éttermében tömeges ételmérgezés volt a higiéniai szabályok be nem tartása miatt, stb.

@Szelid sunmalac: @Zed is not dead yet: Gondolom vidéki kisvárosban laktok, mert Pesten simán meg lehet venni mindent, ami kell bármilyen receptekhez. Az egzotikus boltok mellett a Tesco és Interspar, korábban a Match üzletekben is.

Szelid sunmalac 2014.01.15. 10:29:18

@Étteremkritikus: Eredetileg Munchenben lakom, de most epp Bonnban.
Olvastad te a konyveit, es hogy milyen hozzavalokbol foz, vagy csak oltani probalsz?

osgood 2014.01.15. 10:33:42

"Nem tud megállni, és nem tudjuk megunni"

De igen, meg tudjuk unni. A jelenség rendben van, ha pár tucat ember a mirelit/pizza/kóla helyett miatta kezd rántottát, vagy ne adj isten görög salátát barkácsolni, már oké. Csak az a baj, hogy elég rendesen túlfutott a dolog. A közepest kicsit felülpozícionálják egy márkanévvé tett, trendi arccal. Más kérdés, hogy mediterrán jellegű konyhával Angliában sztárrá lehet válni :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.15. 10:43:03

@Szelid sunmalac: Bonnban? Csak nem Telekom? :) Laktam ott 2 évig, sok-sok éve, Bad Godesbergben.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.15. 10:46:00

@Motyóbábi: az a különbség, hogy J. O. nem sztárséf, hanem eleve a népnek csinál recepteket. Tehát véletlenül se hasonlítható össze Ducasse-al vagy Ramsay-vel, akik éttermi karrierből lettek híresek. Amivel persze semmi gond nincs, mindenki szimpi, aki nagyjából használható, értelmes gasztronómiai kultúrát népszerűsít, még ha fogyasztója nem is vagyok (se a receptjeinek, se az éttermeinek, csak egyszer voltam).

Szelid sunmalac 2014.01.15. 10:49:59

@világevő: Na bazz. Most lebuktam :) Karl-Finkelnburg-Straße?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.15. 10:53:00

@Szelid sunmalac: rémlik, de én a Simrockallee-ban laktam, közel a Rajnához. 20 éve. Tavaly visszamentem körülnézni, vicces volt. Meg elmentem a Vendome-ba, az brutális, nagyon ajánlom, ha belefér néha egy drága ebéd/vacsora, rettentő komoly, meg is kéne írnom.

Szelid sunmalac 2014.01.15. 10:54:05

@világevő: Na de akkor tudod, hogy a kozpontban van egy meglehetosen nagy es jol felszerelt REWE. Meg ott sem kaptam azt amit a receptjeiben osszeszedett.

Szelid sunmalac 2014.01.15. 10:54:36

@világevő: Feltetlen megnezem! Kosz a tippet!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.15. 10:57:23

@Szelid sunmalac: sok pénz kell hozzá, még a 4 fogásos ebédmenü is 120 euro, de életreszóló élmény, nem véletlenül a 10. a San Pellegrino listáján. És akár tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, 5-10 perc séta a villamostól.

AncsaPancsa 2014.01.15. 10:57:56

@Szelid sunmalac: egyetértek Étteremkritikussal, én főztem Jamie könyvből, és Budapesten mindent be lehet szerezni, például a Fővám téri vásárcsarnokban (szárzeller, édesburgonya, stb); sőt, szerintem fűszer sincs amit ne lehetne beszerezni pl. Ázsia boltban. Ha vidéken élsz, rendelni is lehet, pl. Culinarisból. Nagyobb Tesco és Interspar áruházakban is van minden.
Azt állítani, hogy az angol konyha ócska és szar, szintén szubjektív, ha nem tetszik, hát ne főzz angol ételt.
Ezen kívül úgy vélem, ez nem az a fórum, ahol a vulgáris véleménynyilvánításnak helye van, és csak magadat értékeled vele.

Szelid sunmalac 2014.01.15. 11:05:03

@AncsaPancsa: Oh Istenem! Igazad van! Maris szorok egy kis hamut a fejemre, de csak miutan megkorbacsoltam magam, hogy web2-n ilyeneket mertem irni! Mea culpa!
Hadd ne ertekeljem mar magam vele! Jo lenne, ha tudatosulna vegre a kezdo netezokben, hogy ez a net. Hogy az ember maskent viselkedik otthon, a szuleivel, egy konferencian, mikor eligazitast tart, a fonokevel, a gyerekevel, stb. Ha te kovetkeztetest akarsz levonni egy netes forumon hasznalt stilusbol, am legyen! Konkretan leszarom. Elhiszed?
Azert meg kulon bocsanatot kerek, hogy epp nem hoztam be magammal a Jamie konyvet es nem tudom neked fejbol felsorolni a receptjeit peldakent, igy marad a szo, szo ellen.
Viszont kerlek magyarazd mar el, hogy a vilaghiru angol konyha mennyire jo! Marmint a masoktol osszelopkodott kajakon, meg a konzervbabos salatan kivul. Legyszives hanyagold azt a nehany ettermet, ahol vilagotjart szakacsok foznek. Az nem az angol konyha en bloc.

tippan67 2014.01.15. 11:09:59

Én kedvelem az ürgét, de van pár műsora, ami csalódás. A 15 és 30 perces kaják inkább átverés só, arról nem is beszélve, hogy a gyorsaság miatt olykor alapdolgokat is megváltoztat, ami biztos nem tesz jót az ételnek. Aztán ott van még a takarékoskodj Dzsémivel, érdekes volt az első amit láttam belőle, a második már inkább unalmas. Egy kaptafa, süss meg egy jó darab húst és ami megmarad variáld bele valamibe. Ez nem annyira inspiráló számomra.

Szelid sunmalac 2014.01.15. 11:12:55

@világevő: Persze nem egy torok kifozde, de a 120 euro nem veszes. Egyebkent van itt a kornyeken par Michelin csillagos etterm is. Eddig csak az egyiket probaltam, de szep sorban a tobbit is.

Szelid sunmalac 2014.01.15. 11:13:25

@tippan67: Pedig koleszban eletmento tud lenni.

tippan67 2014.01.15. 11:34:37

@Szelid sunmalac: Az igaz, és lehet hogy néha kukacoskodó vagyok :)
A kolesz egy más világ, nem egy mindennel felszerelt konyha.
Az a gond ezekkel a 15-30 percesekkel, hogy nekiugrik a háziasszony, hisz nemsoká itt van pár barát, meglepi őket valami gyors finomsággal, és persze nem megy 30 perc alatt és ne olyan lesz mint az elvárás, szóval elmegy tőle a kedve. Pedig csak egy mondat lenne, vagy kettő. Az egyik ugye az, hogy kedveseim, nekem már sok minden a kezemre van készítve, a másik meg az, hogy ne kámpicsorodjatok el ha elsőre nem megy, egy kis gyakorlás és nagyon közeli lesz az eredmény, főleg időben, de később minőségben is.

randomuser1 2014.01.15. 11:41:28

sztem egész cuki srác volt az elején, a kajái is eccerűek és ehetők voltak, mostanra kicsit megemberesedett.. azért megnézém h egy szál pöcsben főz

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.01.15. 12:06:04

@Szelid sunmalac: Bonnban még nem jártam, csak Frankfurtban voltam pár hétig. Tudsz néhány példát mondani, hogy milyen hozzávalókat nem lehet kapni?

@AncsaPancsa: Jamie konyhája nagyjából annyira angol, amennyire olasz :) Érdekes módon Londonban alig van 1-2 olyan jó étterem, ahol hagyományos angol ételeket főznek, inkább a nemzetközi konyhák mennek. A jó angol konyhát vidéken könnyebb megtalálni, bár az is többnyire halat, pitét, szószokkal tálalt fűszerezetlen húsokat és pudingot jelent.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.15. 12:08:46

Miért nézek Jamie-t?
- Mert jó ötleteket kapok, amelyeket rendszeresen kipróbálok, sikerrel.
- Elismerem azt a népnevelő tanácsát,hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk (hentes és piac kontra szupermarket, házi fűszerkert, stb.)
- Bizony, sok élelmiszer és maradék végzi a kutya táljában, vagy a szemétben, nem árt némi takarékosság.
- És különben is, kevés szórakoztató dolog látható a tévében...

Mr.Treeger 2014.01.15. 12:50:21

@világevő:
A Fifteen-ben én is volta, nem volt rossz. Ami inkább érdekes, hogy minden étteremben kérek a végén egy macchiato-t, és eddig messze ott volt a legjobb.
A Barbecoa messze jobb hely, hangulatos a nyílt konyha és a kilátás is remek plusz.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.15. 13:15:57

@Szelid sunmalac: akkor megfontolandó a nagy menü is, este, 170, illetve 200! amúgy a németországi dönerek a legfinomabbak Törökország után :)

@Mr.Treeger: nem rossz, szerintem sem, csak 40-50 fontért meg lehet kajálni sokkal jobb helyeken is.
süti beállítások módosítása