Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Mi is az a "mise en place"?

2013.03.04 13:29, miseenplacehungary

Hogy mi is az a mise en place?! Mindennnek az alapja. Olyan mint az alaplé, de azt majd később. Francia kifejezés (míz án plász), de világ minden nyelvén egyet jelent, mely nélkül a profi konyhák és a te konyhád sem létezhet. Amúgy hiába a franciás hangzás, magát a szót az Amerikai Kulináris Intézet (The Culinary Institute of America) alkotta meg. Persze ez nem lényeg. A mise en place a megmosott, feldarabolt, gondosan kimért hozzávalók elrendezése, az étel elkészítéséhez szükséges edények és egyéb eszközök sorbarendezése. Az első pont mellyel tiszteletedet fejezed ki a főzés és az elkészítendő étel felé. Meg a szerencsétlen kisállat felé, aki azért élte eddigi életét, hogy a tányérodra kerüljön, és jól megedd a barátaiddal.

misenplace.jpg

Miért ilyen fontos?

Ha rendben tartod a mízed, hatékonyabb és gyorsabb lehet a munkavégzésed, és nem mellesleg baromi jól néz ki a sok szines hozzávaló egymás mellett, amitől a főzéshez is jobban kedvet kapsz. Van egy műsora Jamie Olivernek melyben 30 perc alatt három fogásos vacsorákat készít. Mert tökéletes a míze, hiszen ezzel nagyon gyorsan lehet dolgozni, és nem fogsz össze-vissza kapkodni. Ugyanúgy, ahogy ő, te is meg tudod csinálni, ha rend van körülötted és a fejedben is. Olyan ez, mint egy haditerv melyben az egyszerű alapanyogokból varázsolsz valami egységes, komplex dolgot. Utálsz fokhagymát pucolni, húsokat kicsontozni?  Ha megtanulod a tökéletes teknikát az előkészítési feladatokhoz és van némi türelmed, akkor rájössz, hogy nem is olyan kegyetlen dolgok ezek. Berakod a kedvenc Dead Kennedys albumodat, nyitsz egy sört és egyből szórakoztatóbb az egész.

mise-en-place.jpg

Hogyan csináld?

Szerezz be kisméretű színes edényeket a helyi százas boltban és építsd fel a sereged. Vágd tökéletes méretűre a zöldségeket, a húsokat, a vaj legyen szobahőmérsékletű, az alapleved pedig meleg. Paníroznod kell? Legyen ott a liszt, a tojás és a morzsa szépen egymás mellett sorban, a serpenyőben pedig az olaj. Minden elérhető közelségben legyen a konyharuhától az összetépkedett petrezselyemig. Ne csak a pulton tegyél rendet, gondold végig lépésről lépésre az étel elkészítési fázisait, nehogy ezen bukjon a végeredmény. Mire a barátaid megjönnek neked már minden elő van készítve, így ihatsz velük vagy beinvitálhatod őket a konyhába, hogy lássák te mennyire rutinosan és magabiztosan főzöl nekik. Egy újabb dolog amivel lenyűgözheted őket. Nem is beszélve arról, ha ezt egy nő nézi végig. Hidd el ezzel megbocsájtást nyer a béna borostád vagy a kanapén hagyott zoknid. Viselkedj úgy, mint egy profi..

Ugye, mennyire fontos az előkészítés?

Címkék: főzés alapfogalmak előkészítés mise en place

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr65116090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btbota 2013.03.05. 15:19:49

Haaaat, ez biztos nagyon erdekes. De ezzel azert nem sporolunk idot, viszont jo sok mosatlant csinalunk. Persze, ha lenne nekem is egy stabom, mint Jamie-nek....

miseenplacehungary 2013.03.06. 16:42:37

Szerintem a sokszáz profi szakács nem téved amikor azt állítják, hogy enélkül nem igazán boldogulnának a konyhában. Próbáld ki az ért te is :)

záporeső 2013.03.19. 09:04:00

Ez tök jó, csak utálok mosogatni. :) Így marad az, hogy szépen sorban készítem elő a dolgokat mielőtt szükség lenne rá.
A panírozást meg kiűztem a konyhámból. Na nem mintha a panírral gondom lenne, inkább a bő olajban sütést nem kedvelem.

Tina0611 2013.03.19. 13:38:37

Szerintem ez egyáltalán nem egyszerűsít. Ha mindent először fölszelnék, mielőtt elkezdem a főzést, először is elunnám az életem, másodszor meg mire valóban elkezdenék főzni, tálalni kéne. Hiszen míg a hús fő a levesben, addig tudsz zöldséget pucolni. Míg sül a csirke, tudsz krumplit pucolni. Míg sül-fő minden, tudod a salátának valót pucolni...

miseenplacehungary 2013.03.19. 15:19:31

A szakmában dolgozóknak bevált, a használhatóbb szakácskönyvek mind ezzel nyitnak. Nekem segíti a munkámat a konyhában. Próbáljátok ki egyszer mondjuk, ha a barátaitoknak főztök. Előre előkészítetek mindent és ha megjöttek akkor csak minimális időt töltötök a konyhában. Persze a hús bekerülhet előbb a sütőbe, a rizottót is elkészíthetitek félkészre stb. Ha nem jön be, akkor ne törődjetek vele, lépjetek át ezen a bejegyzésen. :)
süti beállítások módosítása