Hogy mi is az a mise en place?! Mindennnek az alapja. Olyan mint az alaplé, de azt majd később. Francia kifejezés (míz án plász), de világ minden nyelvén egyet jelent, mely nélkül a profi konyhák és a te konyhád sem létezhet. Amúgy hiába a franciás hangzás, magát a szót az Amerikai Kulináris Intézet (The Culinary Institute of America) alkotta meg. Persze ez nem lényeg. A mise en place a megmosott, feldarabolt, gondosan kimért hozzávalók elrendezése, az étel elkészítéséhez szükséges edények és egyéb eszközök sorbarendezése. Az első pont mellyel tiszteletedet fejezed ki a főzés és az elkészítendő étel felé. Meg a szerencsétlen kisállat felé, aki azért élte eddigi életét, hogy a tányérodra kerüljön, és jól megedd a barátaiddal.
Miért ilyen fontos?
Ha rendben tartod a mízed, hatékonyabb és gyorsabb lehet a munkavégzésed, és nem mellesleg baromi jól néz ki a sok szines hozzávaló egymás mellett, amitől a főzéshez is jobban kedvet kapsz. Van egy műsora Jamie Olivernek melyben 30 perc alatt három fogásos vacsorákat készít. Mert tökéletes a míze, hiszen ezzel nagyon gyorsan lehet dolgozni, és nem fogsz össze-vissza kapkodni. Ugyanúgy, ahogy ő, te is meg tudod csinálni, ha rend van körülötted és a fejedben is. Olyan ez, mint egy haditerv melyben az egyszerű alapanyogokból varázsolsz valami egységes, komplex dolgot. Utálsz fokhagymát pucolni, húsokat kicsontozni? Ha megtanulod a tökéletes teknikát az előkészítési feladatokhoz és van némi türelmed, akkor rájössz, hogy nem is olyan kegyetlen dolgok ezek. Berakod a kedvenc Dead Kennedys albumodat, nyitsz egy sört és egyből szórakoztatóbb az egész.
Hogyan csináld?
Szerezz be kisméretű színes edényeket a helyi százas boltban és építsd fel a sereged. Vágd tökéletes méretűre a zöldségeket, a húsokat, a vaj legyen szobahőmérsékletű, az alapleved pedig meleg. Paníroznod kell? Legyen ott a liszt, a tojás és a morzsa szépen egymás mellett sorban, a serpenyőben pedig az olaj. Minden elérhető közelségben legyen a konyharuhától az összetépkedett petrezselyemig. Ne csak a pulton tegyél rendet, gondold végig lépésről lépésre az étel elkészítési fázisait, nehogy ezen bukjon a végeredmény. Mire a barátaid megjönnek neked már minden elő van készítve, így ihatsz velük vagy beinvitálhatod őket a konyhába, hogy lássák te mennyire rutinosan és magabiztosan főzöl nekik. Egy újabb dolog amivel lenyűgözheted őket. Nem is beszélve arról, ha ezt egy nő nézi végig. Hidd el ezzel megbocsájtást nyer a béna borostád vagy a kanapén hagyott zoknid. Viselkedj úgy, mint egy profi..
Ugye, mennyire fontos az előkészítés?