Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Sötét alaplevek

2013.04.08 15:30, miseenplacehungary

Vannak ételek, amelyek sötét alaplevet kívánnak meg, nem pedig az előzőekben leírt világosat. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, hogy a csontokat, esetleg a zöldségeket is, a főzés előtt a sütőben megpirítod. Attól függően, hogy mennyire szeretnél sötét színt és kesernyésebb ízt, annyi ideig pirítod őket. Azért vigyázz, mert rettentő keserű tud lenni ha túlsütöd, főleg a hal és rákalapleveknél. Minél több csontot használsz, annál erősebb ízű leved lesz, és minél tovább főzöd, annál sűrűbb. A sütőben történő pirítás annyiban is elősegíti, hogy tökéletes alapleved legyen, hogy a húsban lévő zsír egy része sütéskor kisül.
A sötét csirkealaplénél a hozzávalók ugyanazok.

ourfoodshedcom.png(ourfoodshed.com)

Sötét csirkealaplé (Shaun Hill):

  • 6 liter víz
  • 2 kiló csirkefarhát
  • 2 közepes fej vöröshagyma 
  • 2 póréhagyma fehér része 
  • 2 sárgarépa
  • fél csokor petrezselyem

200 fokra előmelegített sütőben a csontokat 20 percig pirítod, utána kiveszed őket, és a még forró tepsibe egy liter vizet öntesz, felkaparod a leégett darabokat, és jól összeforralod. Később a fazékba áttett csontokat felöntöd 5 liter vízzel, és azzal az egy literrel, amiben benne figyelnek a tepsi aljáról felkapart intenzív ízű részek. Hozzáadod a zöldségeket, lehabozod (amivel együtt a zsír nagy részét is leszeded) és hagyod 3-4 órán keresztül gyöngyözve főni. Eszedbe se jusson felforralni, lassú tűzön készítsd. Ha van időd és kedved, akkor folyamatosan habozhatod a levedet, ezzel sokkal tisztább eredményt érhetsz el. Ha kész, akkor leszűröd (minél többször, minél sűrűbb szűrőn, annál jobb). A csontokra és a zöldségekre a továbbiakban nincs szükséged, de a kutya mondjuk elég hálás érte.

cookingchanneltvcom.jpeg(coockingchanneltv.com)

Néhány ételnél szükséged lehet borjúalaplére (pörköltek, ragúk és egy csomóféle vörös húsból készült kaja), amiből később akár csodás demi glace-t is készíthetsz. Ez drágább és időigényesebb, de csinálj egy adaggal és töltsd fel vele a fagyasztódat. Ez a ragacsos, sötét színű lé rengeteg mártás és pecsenyelé alapja. A borjúcsont tele van zselatinnal és ahhoz, hogy igazán sűrű legyen az alaplevünk, azt a majdnem félnapos főzési idő is nagyban segíti.

Borjúalaplé:

  • 3 kg borjúcsont (én a körmöket és a lábakat ajánlom)
  • 500 gr vöröshagyma
  • 300 gr zellerszár
  • 300 gr répa
  • 6 liter víz

ifoodtv.jpg(ifood.tv)

Az elkészítése nagyon hasonló a sötét csirkealaplééhez. A csontokat itt is egy serpenyőben körbepirítod, viszont itt 30 percig tart a művelet, mert a csontok jóval nagyobb méretűek. Egyes szakácsok sűrített paradicsommal is bekenik a csontokat, hogy erőteljesebb ízt kapjanak, de én ezt el szoktam hagyni. Te próbáld ki nyugodtan, tényleg sokan alkalmazzák ezt a módszert. Miután átpirultak bedobod a csontokat a fazékba,  vízzel felkapargatod az odaégett pörzsanyagot a tepsi aljáról és a vízzel együtt a csontokra öntöd. Zöldségek bele, leszűröd és legalább 8 órán keresztül alacsony lángon főzöd. Minél tovább fő, annál sűrűbb lesz, miközben elképesztő illatok lesznek a lakásodban. Mikor elkészült, ezt is leszűröd. Itt különösen fontos, hogy minél többször végezd el ezt a műveletet. Később ez is mehet kis adagokban a fagyasztóba, ahol elég hosszú ideig eláll.

dimasharifcom.jpg(dimasharif.com)

Világos alaplevek - csirke alaplé

Címkék: főzés alapfogalmak alaplé előkészítés mise en place

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr295210856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása