Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Néhány partyfalatra volt szükség múlthéten

2013.05.17 12:00, miseenplacehungary

Múlthét pénteken egy rendezvényre voltam hivatalos. A The Changeroom tervezői élmény-bolt megnyitójára. Na persze én a divathoz hozzá sem tudok szagolni, az én feladatom néhány partyfalat elkészítése volt, hogy a remek Absolut vodkás italok bekapkodása után egyenesen tudjon mindenki hazamenni. Semmi extra, küldtem a csajoknak egy csomó ételt, amiből az alábbi négyet választották ki. Egy húsos, egy vega, egy sajtos és egy édes. Nem, én nem szoktam ilyeneket csinálni, kizárólag a családnak és a barátoknak főzök, de a fent említett csajok az utóbbi kategóriába tartoznak, úgyhogy miért ne.

944184_456561434427162_438477548_n.jpg(fotó: Kósa Péter)


A pompás énblog szagú bevezető után inkább a recepteket osztanám meg veled, az úgyis jobban érdekel, mint a nyomorult kis életem eme megtisztelő pillanatai. Te is elkészítheted őket bármikor, nagyon hamar megvannak, és mindenki imádni fogja őket. Ha pedig nem, akkor nem értenek semmihez.

972099_456561231093849_557329360_n.jpg(fotó: Kósa Péter)

Chorizós csicseriborsókrém (8 személyre):

  • 1 deci olívaolaj
  • 4 evőkanál sherryecet
  • 500 gr chorizo
  • 2 kis fej hagyma
  • 800 gramm csicseriborsó (konzerveset vegyél, abból tökéletes lesz)
  • 5 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • bors

A kolbászt vágd vékony karikára, aztán a karikákat ketté. A hagymát aprítsd fel, és egy kevés olajon a kolbásszal együtt pirítsd meg. Közben egy tálban keverd össze az ecetet, a sót és a borsot. Ha már kellőképpen illatozik a lakásod a kolbásztól és a hagymától akkor kész is van az első rész. Az egészet öntsd bele az ecetes, olajos keverékbe. Nyisd ki a konzervet, lehetőleg anélkül, hogy maradandó sebeket ejtenél a kezeden és a tartalmát villával törd össze. Amennyire csak tudod, de nem baj ha kicsit rusztikus formát ölt a végére. Szórd meg petrezselyemmel, és keverd bele a kolbászos keveréket. Ennek sem baj, ha kicsit áll a hűtőben, de akár frissen is ehetitek.

21291_456561751093797_1361402690_n.jpg(fotó: Kósa Péter)

Kecskesajttal töltött paprika (8 személyre):

  • 4 nagyobb paprika (piros, zöld, sárga, mindegy)
  • 1 deci olívaolaj
  • 1 citrom (lehetőleg kezeletlen héjú)
  • 350 gr kecskesajt
  • pár szál oregánó (természetesen friss!)
  • fekete bors

Paprikákat megmosod, félbevágod, kimagozod és hosszában négy részre vágod. Közben az olívaolajat felhevíted, a paprikákat beledobod és 10-12 perc alatt megsütöd. Akkor fasza, ha kicsit odakap. A töltelék elkészítése sem bonyolult. Fogsz egy keverőtálat, belemorzsolod a sajtot, és ráöntöd a paprika alól az olajat. Reszeld rá a citrom héját, aztán nyomd ki a levét, és azt is add a sajthoz. Ízlésed szerint kezeld a sót és a borsot, a legvégén pedig dobálj bele egy fél marék friss oregánót. Keverd össze, kóstold meg, és töltsd meg vele a paprikát. Az egyik végébe teszel egy adagot a krémből, és feltekered. A végén szúrd át egy pálcikával, és dobd be a hűtőbe egy kis időre, hogy összeérjenek az ízek.

Guacamole, 500 ml (Charlie Trotter):

  • 3 avokádó
  • 1 paradicsom (lehéjazva, kimagozva, apróra vágva)
  • 1 kisebb zöld csili (mondjuk jalapeno vagy valami hasonló kaliberű)
  • fél fej hagyma
  • 25 gr apróra vágott korianderlevél (nyilván friss)
  • két evőkanál lime- vagy citromlé

Az avokádót pucold meg, vedd ki a magját, vágd fel és pépesítsd. Ehhez bőven elég lesz egy villa is, nem kell teljesen pürének lennie, sőt. Ezután semmi más dolgod nincs, mint összekeverni a többi hozzávalóval, és elfogyasztani. Fontos, hogy frissen tálald, mert bebarnul és arra fog hasonlítani, amit nem igazán kennél kenyérre. Vagy akárhova. Én persze ezt elcsesztem, de azért elfogyott.

guacamole-P1200388.jpg(http://www.victorsfood.com.au/) - valahogy így kéne kinéznie, ha jól készíted el és frissen tálalod

Salblé viennois, 50 db, (Pierre Hermé):

  • 100 gr szobahőmérsékletű vaj
  • 75 gramm porcukor
  • 1 csipet só
  • fél vaníliarúd kikaparva
  • 1 tojásfehérje
  • 225 gr átszitált finomlisz

Tedd egy keverőtálba a vajat, a porcukrot, a sót, a vaníliát és a tojásfehérjét. Keverd kb másfél-két percig robotgéppel. Ha nincs akkor nyilván csinálhatod egyéb eszközzel is, de így a leggyorsabb. Úgyhogy, ha van rá módod szerezz be egyet, úgyis kell majd ezer más dologhoz is. Utána keverd hozzá a lisztet. Ezzel kész is van a tésztád. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (ugye vettél már sütőhőmérőt?!). Fogj egy habzsákot, told bele a krémet, és próbálj kicsi W alakokat formázni vele a sütőpapírral bélelt tepsidre. Nyugi, nem fog menni elsőre. De tökmindegy, ennek úgysem az a lényege, hogy minden tökéletesen egyforma legyen. Erre majd rájössz, amikor az első tálcával kiveszed, és megkóstolod azt a habkönnyű kis vackot amit pár perc alatt készítettél el. Ja, amúgy kb 10 percig kell sütnöd.

NgctU2MdrdpVwq5bMYODFVDDEXleQMIqLC9d6XyJF2Y.jpg

Címkék: francia tapas pierre hermé falat avokádó chorizo partyfalat

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr735302145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Méz és Olíva 2013.05.17. 13:37:31

Mind nagyon tuti recept :)
süti beállítások módosítása