Múlthét pénteken egy rendezvényre voltam hivatalos. A The Changeroom tervezői élmény-bolt megnyitójára. Na persze én a divathoz hozzá sem tudok szagolni, az én feladatom néhány partyfalat elkészítése volt, hogy a remek Absolut vodkás italok bekapkodása után egyenesen tudjon mindenki hazamenni. Semmi extra, küldtem a csajoknak egy csomó ételt, amiből az alábbi négyet választották ki. Egy húsos, egy vega, egy sajtos és egy édes. Nem, én nem szoktam ilyeneket csinálni, kizárólag a családnak és a barátoknak főzök, de a fent említett csajok az utóbbi kategóriába tartoznak, úgyhogy miért ne.
(fotó: Kósa Péter)
A pompás énblog szagú bevezető után inkább a recepteket osztanám meg veled, az úgyis jobban érdekel, mint a nyomorult kis életem eme megtisztelő pillanatai. Te is elkészítheted őket bármikor, nagyon hamar megvannak, és mindenki imádni fogja őket. Ha pedig nem, akkor nem értenek semmihez.
(fotó: Kósa Péter)
Chorizós csicseriborsókrém (8 személyre):
- 1 deci olívaolaj
- 4 evőkanál sherryecet
- 500 gr chorizo
- 2 kis fej hagyma
- 800 gramm csicseriborsó (konzerveset vegyél, abból tökéletes lesz)
- 5 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- só
- bors
A kolbászt vágd vékony karikára, aztán a karikákat ketté. A hagymát aprítsd fel, és egy kevés olajon a kolbásszal együtt pirítsd meg. Közben egy tálban keverd össze az ecetet, a sót és a borsot. Ha már kellőképpen illatozik a lakásod a kolbásztól és a hagymától akkor kész is van az első rész. Az egészet öntsd bele az ecetes, olajos keverékbe. Nyisd ki a konzervet, lehetőleg anélkül, hogy maradandó sebeket ejtenél a kezeden és a tartalmát villával törd össze. Amennyire csak tudod, de nem baj ha kicsit rusztikus formát ölt a végére. Szórd meg petrezselyemmel, és keverd bele a kolbászos keveréket. Ennek sem baj, ha kicsit áll a hűtőben, de akár frissen is ehetitek.
(fotó: Kósa Péter)
Kecskesajttal töltött paprika (8 személyre):
- 4 nagyobb paprika (piros, zöld, sárga, mindegy)
- 1 deci olívaolaj
- 1 citrom (lehetőleg kezeletlen héjú)
- 350 gr kecskesajt
- pár szál oregánó (természetesen friss!)
- só
- fekete bors
Paprikákat megmosod, félbevágod, kimagozod és hosszában négy részre vágod. Közben az olívaolajat felhevíted, a paprikákat beledobod és 10-12 perc alatt megsütöd. Akkor fasza, ha kicsit odakap. A töltelék elkészítése sem bonyolult. Fogsz egy keverőtálat, belemorzsolod a sajtot, és ráöntöd a paprika alól az olajat. Reszeld rá a citrom héját, aztán nyomd ki a levét, és azt is add a sajthoz. Ízlésed szerint kezeld a sót és a borsot, a legvégén pedig dobálj bele egy fél marék friss oregánót. Keverd össze, kóstold meg, és töltsd meg vele a paprikát. Az egyik végébe teszel egy adagot a krémből, és feltekered. A végén szúrd át egy pálcikával, és dobd be a hűtőbe egy kis időre, hogy összeérjenek az ízek.
Guacamole, 500 ml (Charlie Trotter):
- 3 avokádó
- 1 paradicsom (lehéjazva, kimagozva, apróra vágva)
- 1 kisebb zöld csili (mondjuk jalapeno vagy valami hasonló kaliberű)
- fél fej hagyma
- 25 gr apróra vágott korianderlevél (nyilván friss)
- két evőkanál lime- vagy citromlé
- só
Az avokádót pucold meg, vedd ki a magját, vágd fel és pépesítsd. Ehhez bőven elég lesz egy villa is, nem kell teljesen pürének lennie, sőt. Ezután semmi más dolgod nincs, mint összekeverni a többi hozzávalóval, és elfogyasztani. Fontos, hogy frissen tálald, mert bebarnul és arra fog hasonlítani, amit nem igazán kennél kenyérre. Vagy akárhova. Én persze ezt elcsesztem, de azért elfogyott.
(http://www.victorsfood.com.au/) - valahogy így kéne kinéznie, ha jól készíted el és frissen tálalod
Salblé viennois, 50 db, (Pierre Hermé):
- 100 gr szobahőmérsékletű vaj
- 75 gramm porcukor
- 1 csipet só
- fél vaníliarúd kikaparva
- 1 tojásfehérje
- 225 gr átszitált finomlisz
Tedd egy keverőtálba a vajat, a porcukrot, a sót, a vaníliát és a tojásfehérjét. Keverd kb másfél-két percig robotgéppel. Ha nincs akkor nyilván csinálhatod egyéb eszközzel is, de így a leggyorsabb. Úgyhogy, ha van rá módod szerezz be egyet, úgyis kell majd ezer más dologhoz is. Utána keverd hozzá a lisztet. Ezzel kész is van a tésztád. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (ugye vettél már sütőhőmérőt?!). Fogj egy habzsákot, told bele a krémet, és próbálj kicsi W alakokat formázni vele a sütőpapírral bélelt tepsidre. Nyugi, nem fog menni elsőre. De tökmindegy, ennek úgysem az a lényege, hogy minden tökéletesen egyforma legyen. Erre majd rájössz, amikor az első tálcával kiveszed, és megkóstolod azt a habkönnyű kis vackot amit pár perc alatt készítettél el. Ja, amúgy kb 10 percig kell sütnöd.