Oldalas. Bordák hússal. A képen látod merre van, azt meg nagyjából tudod, hogy remek kiegészítője lehet pörkölteknek, tokányoknak, káposztáknak, leveseknek stb. Mégis a legjobb dolog, ami történhet vele az a sütés vagy grillezés. Nem drága hús, mégis az egyik legjobb része a sertésnek, köszönhető ez a rengeteg csontnak ami benne van, mert mint már megtanultad (ugye?!), a csont melletti húsrészek a legfinomabbak. Sütés alatt a csodálatos zsírréteg egészen krémessé változik, úgyhogy a finnyásabb vendégeknek is nyugodtan adhatod. Ha még ígyis nyígnak, akkor legalább tudod, hogy kiket nem kell a következő bulira meghívni.
Itt van akkor három recept. Az első egy gyors megoldás volt hétvégére, mert elég hitványul éreztem magam és inkább a kanapét választottam a konyha helyet. A másik kettő profik agyszüleménye, mindenképpen érdemes kipróbálni, mert teljesen megváltoztatja az oldalashoz fűződő viszonyodat.
Egyszerű BBQ oldalas hétvégi aznapokra:
- 1 kg oldalas
- 5 ek olivaolaj
- 1 ek friss rozmaring
- 1 ek friss kakukkfű
- 2 ek Heinz bbq szósz
- 2 ek balzsamecet
- 1 tk cayenne bors
- 6 gerezd fokhagyma
- só
- bors
A hozzávalókat keverd össze, masszírozd bele a húsba, tedd bele egy tepsibe vagy egy serpenyőbe és hagy állni két órát. Utána 160 fokon süsd 50 percet alufóliával lefedve és még 30-at fólia nélkül. Én grillezett zöldségeket adtam hozzá, de lényegében fakultatív a köretválasztás.
Kurunczi József kétszeres Európa-, és világbajnok séf oldalasa:
- 2 dl édes-csípős chiliszósz
- 3 ek világos szójaszósz
- 1 ek osztrigaszósz
- 1 tk pirított szezámolaj
- 2 ek szilvalekvár
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- só
- bors
- 1 kg oldalas
Kurunczi Józsefet a gasztronómia iránt érdeklődőknek valószínűleg nem kell bemutatni, de ha mégis, akkor én most ez nem tenném meg, mert van helyette egy remek cikk a HVG oldalán, ahonnan az alap információkat megtudhatod a mesterről.
A recept viszont a következő: az oldalast négy egyenlő nagyságú szeletre vágd és minden egyes szeletre tegyél fél-fél gerezd fokhagymát és egy vastagabb szelet hagymát. Locsold meg bőven olívaolajjal, tekerd bele alufóliába és dobd be a sütőbe kb 45 percre. Közben a maradék hozzávalókból készíts el a pácot. Ha eddig eljutottál és ellenálltál, hogy az illatok ellenére félkészen felfald az oldalast, akkor vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit állni és alaposan dörzsöld be a páccal. Told vissza a sütőbe, és már csak 25 perc és tálalhatsz is. Józsit amúgy megtaláljátok a sonkashowjával szombatonként a Fény utcai piacon. Ha arra jártok, mindenképpen nézzetek be, rengeteget lehet tőle tanulni.
Jamie Oliver BBQ oldalas (kb egy egész oldalashoz):
- 3 szegfűszeg
- 1 tk édesköménymag
- 1/2 tk római kömény
- 1/2 tk bors
- 1 tk só
- 1/2 fej fokhagyma
- 3 babérlevél
- fél marék friss rozmaring
- 3 szál friss kakukkfű
- 1/2 narancs héja
- 2 tk fűszerpaprika
- 4 ek balzsamecet
- 1/2 narancs leve
- 4 ek ketchup
- 3 ek olívaolaj
A szegfűszeget, édesköménymagot, római köményt, borsot és a sót mozsárban törd össze. A többi hozzávalót aprítsd fel, keverd össze az egészet a szószokkal, és jó alaposan dörzsöld bele az oldalasba. Legalább két órát hagyd a pácban, utána csomagold be alufóliába, és süsd másfél órán keresztül 170 fokon. Utána vedd le a fóliát és még kb 25 percig süsd, közben a pácos edényben maradt szósszal kenegesd. Még állatabb a cucc, ha mindezt faszénen és grillen készíted, de tökéletes lesz otthoni körülmények között is. Persze, ha mégis sikerül a szabadban elkészítened, akkor igazán meghívhatnál.
(eatyourbooks.com) - igen, ez egy tarja