Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) Jamie Oliver (1) jamie oliver (3) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

A legfontosabb hozzávaló, az alaplé

2013.03.18 15:19, miseenplacehungary

Főzz alaplevet. Ez mindennek az alapja. Enélkül a mártásaid, leveseid, raguid és rizottóid semmit nem érnek, csak vízízű vackok. Nem, a leveskocka nem helyettesíti a gondosan elkészített alaplevedet, ha ilyen szemetet találsz a konyhában dobd ki azonnal. Ha konzerveset látsz a boltban, azt is inkább hagyd a polcon. Az alaplé nem arról szól, hogy minden vackot beledobálsz a fazékba és jól összefőzöd. Miután ebben a hozzávalók íze erősen koncentrálódik, rájöhetsz, hogyha másodosztályú alapanyagokkal dolgozol akkor az alapleved is másodosztályú lesz, azt meg minek, főleg hamár ennyit szórakoztál vele.

theworldwidegourmetcom.jpg(thewordwidegourmet.com)

És igen, most majd jön a duma, hogy erre nekem nincs időm. Na ki ne találd nekem, hogy nincs időd hétvégén amikor másnaposan fetrengsz a kanapén, beledobni némi csontot, húst és zöldséget egy fazékba. Utána szépen visszafekszel és szenvedhetsz tovább, miközben a csodálatos alapleved elkészül és az egész lakásban remek illat lesz. Annyit kérek, hogy egyszer próbáld ki és töltsd fel a fagyasztódat. A legnagyobb edényedben készítsd, utána pedig kis zacskókban, dobozokban, esetleg jégkocka tartóban fagyaszd le és amikor szükséged lesz rá akkor csak előveszed és felmelegíted. Merthogy az alaplének mikor felhasználod, forrónak kell lennie, de ezt majd a recepteknél.

tumblr_lvv8hetwaK1r2yf88.jpg

Kétféle alaplevet különböztetünk meg, mégpedig világosat és barnát/sötétet. Az elsőnél miután szépen eltávolítottad a zsiradékot a húsokról csak bedobod őket a vízbe a megfelelő arányú és fajtájú zöldségekkel és egy kis ízesítő csokorral. Ennek a csokornak van egy szép francia neve, bouquet garni (ejtsd: buke gárni), nyugodtan villogj vele a haverok előtt. Van aki használja, van akik egyáltalán nem tesz bele fűszereket és sót. A másodikban gondosan megpirítod a csontokat és a zöldségeket, úgy hogy véletlenül se égjenek meg, mert attól keserű lesz a végeredmény, aztmeg inkább mégsem. Ezzel a karamellizálással (Maillard reakció) megváltozik a fehérje szerkezete a csontokban ami sokkal erőteljesebb ízeket és színeket eredményez. Az előbbit inkább rizottókhoz, levesekhez, az utóbbit inkább mártásokhoz és ragukhoz használd.
Most kapsz két bevált receptet híres séfektől, ezek működnek, én is ezeket használom, te is tégy így.

wikihowcom.jpg(wikihow.com)

Világos csirkealaplé (Shaun Hill):

  • 6 liter víz
  • 2 kiló csirkefarhát
  • 2 közepes fej vöröshagyma 
  • 2 póréhagyma fehér része 
  • 2 sárgarépa
  • fél csokor petrezselyem

Csontok a vízbe, felforralod, lehabozod. Zöldségeket bele és főzöd 2 órát. Utána szűrd le minél többször és tedd be a hűtőbe. A hideg miatt feljön a zsír a tetejére és egyben le tudod szedni. A lényeg, hogy minél kevesebb szennyeződés és zsír legyen benne.

Világos csirkealaplé (Alain Ducasse):

  • két kiló csirkefarhát
  • 5 liter víz
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 póréhagyma fehér része
  • 15 gr só
  • 5 gr fehérbors
  • (én ezt ki szoktam egészíteni egy zellerszárral, akár te is kipróbálhatod)

Ugyanúgy a csontok a vízbe, felforralás, lehabozás. Az eredeti recept alapján ezt kilenc órán keresztül főzzük, ezért a zöldségeket csak félidőben rakjuk bele. Ha kicsit több időd van akkor próbáld ki így, de tökéletesen működik, ha csak egy órát főzöd. Így egy nagyon könnyű, friss alapleved lesz, én rizottókhoz ezt ajánlom. Persze a szűrés és a zsírozás itt is nagyon fontos!

Mindkettőbe beledobhatod az előbb említett ízesítőcsokrot, ami egy szál petrezselyemből, két szál kakukkfűből és egy babérlevélből áll. Egyre több helyen kaphatsz friss fűszereket, ezért eszedbe se jusson szárítottal dolgozni.

bbccouk.jpg(bbc.co.uk)

Ha nagyon profi akarsz lenni, akkor halakhoz halból, marhához marhából, kacsához kacsából stb készíted az alapleveid. A továbbiakban ezekről is beszélünk majd, de kezdetnek ez is bőven jó lesz. Ha eljutunk odáig akkor csodás ragacsos demi-glace-ra is szükséged lesz, amit barna borjúalapléből készítesz.

Címkék: bevezető főzés alapfogalmak alaplé előkészítés mise en place

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr255141434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tina0611 2013.03.19. 13:42:35

Nálam az alaplé a húsleves megmaradt, leszűrt leve, ha marad. De ritkán használom, mivel a magyaros konyhához nem hiányzik. A nagyszüleim tán nem is hallottak róla.

Elijah_Baley 2013.03.19. 13:43:18

lehet, amatőr kérdés, de a zsírt miért kell leszedni róla?

Feketecsuklya 2013.03.19. 14:29:29

@De gustibusaut bene, aut nihil: képzelj el egy zsírban úszó rizottót...

Elijah_Baley 2013.03.19. 14:39:35

@Feketecsuklya: ja.. tényleg, hirtelen nem jutott eszembe hogy vannak nem zsírban tocsogó kaják is :)

Mad Mind 2013.03.19. 15:10:30

Az alaplé jó dolog, de igenis helyettesítheti kocka vagy előrekészített alaplé. És ezt elég sok jó nevű séf is elismeri. Persze ha van, én is elrakok, de nem halok meg ha nincs. Amúgy az alaplevet azért találták ki, mert maradék volt és valamire fel akarták használni.

miseenplacehungary 2013.03.19. 15:29:24

@Tina0611: Próbálj meg egyszer egy pörköltet alaplével, esetleg megmaradt húslevessel felönteni víz helyett. Egészen más íze lesz. De még sorolhatnék ezer ételt. Például a pecsenyelék fontos elemei a magyaros konyhának, így a serpenyőbe vagy a tepsibe ragadt finomságokat semmiképpen nem önteném fel vízzel. És nyugi, a nagymamám nekem sem főz külön alaplevet, inkább a maradék húslevessel dolgozik :) De őket nehéz már új dolgokra rávenni. A gasztronómia pedig fejlődik (lagalábbis erre az országra nagyon ráférne), fel kell venni új szokásokat, módszereket. A komolyabb gasztrotörténelemmel rendelkező országokban 100 éve is használtak alapleveket.

miseenplacehungary 2013.03.19. 15:31:37

@De gustibusaut bene, aut nihil: Nem amatőr, teljesen jogos. :) Csak a tiszta alaplére van szükséged. Zsiradék majd lesz megfelelő mennyiségben az ételedben, ez egyszerűen ízfokozóként szolgál. Mint egy leveskocka, de azt remélem mindenki kihajította :)

miseenplacehungary 2013.03.19. 15:37:27

@Mad Mind: Nemhiszem, hogy épkézláb séf használna leveskockát. Ne a Kovács Lázárokból meg Bede Robikból induljatok ki. És ahogy írtam itt nem a maradék felhasználásáról van szó. Itt lehetőség szerint a legjobb alapanyag kell, hiszen koncentrálódik az íze. És például egy jó mártás szuperül feljavíthat egy másodosztályú húst, ha csak azt sikerült venni. Persze Nyugat-Európában láttam már egészen tisztességes konzerves alapleveket, de sajnos ez nálunk még nincs, így inkább a maggival vakítják a népet..

Alaister Grand 2013.03.19. 16:57:10

Sznobság. Ne tessenek vacakolni az ÉN időmmel. Sok zöldség, fűszerek és kocka. Punktum.

2013.03.19. 17:27:25

ahol eddig én láttam a konyhát, alap dolognak számít (nemzetközi 4-5*)

a maggiért és társaiért sodrófás 50 botütést adnék a cégeknek...népbutítás ezerrel.De a népeknek is, h megint a gyors olcsó álmegoldást akarják.Pedig a minőséghez idő és munka kell.

Elijah_Baley 2013.03.19. 17:41:11

@miseenplacehungary: kösz, így már érthető, elsőre nekem is az jött le, hogy ez az alap olyan, mint a húsleves maradéka, csak praktikus okokból előre elkészítve és lefagyasztva :)

Mad Mind 2013.03.21. 10:34:15

@miseenplacehungary:
Figyu. Az alaplé egész koncepciója abból adódott, hogy a maradékot mindenütt felhasználták. A franciák az alaplé dolgot találták ki, amit aztán felfejlesztettek, a mostani szintre. De azt mondani, hogy anélkül nem lehet jó ételt csinálni, butaság. Még nyugaton sincs az embernek annyi pénze, hogy kétszer vegye meg a jó alapanyagokat, egyszer az alapléhez és egyszer az ételhez. Persze egy étteremben elvárom, de otthon nem ez a legfontosabb dolog.
süti beállítások módosítása