A minap a híradóban ellátták a népet mindenféle remek tanáccsal, hogy mégis hogyan vásároljunk sonkát húsvétra. Olyasmiket szóltak, hogy szagoljuk meg nehogy büdös legyen, és vigyük magunkkal a szemüvegünket, hogy el tudjuk olvasni hogy mit is tartalmaz. Ennél azért kicsit többre számítottam, de azért mégsem..
Szóval a Magyar Élelmiszerkönyv (remek kis olvasmány, keress rá a neten aztán rájössz, hogy nem kéne a bolti májast és társait megvenni) szerint ahhoz, hogy sonkának nevezzék az ételt, elég 55 százalék hústartalom. Ez persze remek nyerési arány lenne a lottón, de te gondolom nem ezt keresed, amikor elmész sonkát vásárolni. Az első dolog, hogy tisztességes sonkát nem tudsz vásárolni 1000 forintos kilós árért. A sonka drága. 3000 forint körül már találsz szép darabokat, de komolyabb érlelésű és füstölésű daraboknál (prosciutto crudo, jamon serrano) nem ritka a 8-10000 forintos vagy a fölötti kilónkénti ár sem. De ha belegondolsz, hogy mennyiért veszed a felvágottat a szupermarketben, és hogy abban mi van, akkor ez mégsem tűnik olyan vészesnek. Nagyon fontos, semmi keresnivalója a sonkában adalékanyagoknak.
(marmalade.hu)
Amire neked húsvétkor szükséged van, az egy rendes parasztsonka. Persze a külföldi csodákat is vásárolhatod, de azt inkább máskor. Ez első vagy hátsó combból, csülökből vagy lapockából készül. Ebből a combos rész a nyerő, a másik kettőt inkább hanyagold. Annak a szerencsétlen csülöknek és lapockának van jobb elkészítési módja is mint, hogy gúzsba kötve sonkaként lógjon a hentesnél. Malacka levág, sóba bele, esetleg pác és utána az erre kialakított tárolóban érlelik vagy füstölik lehetőleg minél több ideig.
(https://www.facebook.com/MeszarSteakHentesEsMas)
Gondolom téged leginkább az érdekel, hogy ezt hol is szerezheted be. Én négy megbízható helyet ajánlok Budapest különböző pontjain, úgyhogy simán el tudsz érte menni. Nem, ezt tényleg ne a boltokban keresd! Sajnos ismét csak budapesti helyeket tudok ajánlani, de a lényeg, hogy véletlenül se a nagyáruházak bejáratánál lévő kosárból vásárolj, még akkor sem, ha vonzónak tűnik a 990 forintos ár. Az emberi fogyasztásra szinte alkalmatlan. Ellenben, ha van egy jó tipped akár Budapestről, akár vidékről, és leírnád kommentben, akkor azt szívesen megosztanám!
MészárSteak | Budapest, Hegyvidék Központ, Apor Vilmos tér | +36205715758 |
Lumi Húsbolt | Budapest, Váci út 9-15. F 410 | +36205996521 |
Kurunczi Péter hentesmester | Budapest, Lövoház utca 12. | +3613454240 |
Steak Shop | Vásárcsarnok alagsor, Match mellett | +36705935088 |