Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Sonkát vegyél, ne maradékot

2013.03.21 14:22, miseenplacehungary

A minap a híradóban ellátták a népet mindenféle remek tanáccsal, hogy mégis hogyan vásároljunk sonkát húsvétra. Olyasmiket szóltak, hogy szagoljuk meg nehogy büdös legyen, és vigyük magunkkal a szemüvegünket, hogy el tudjuk olvasni hogy mit is tartalmaz. Ennél azért kicsit többre számítottam, de azért mégsem..

Szóval a Magyar Élelmiszerkönyv (remek kis olvasmány, keress rá a neten aztán rájössz, hogy nem kéne a bolti májast és társait megvenni) szerint ahhoz, hogy sonkának nevezzék az ételt, elég 55 százalék hústartalom. Ez persze remek nyerési arány lenne a lottón, de te gondolom nem ezt keresed, amikor elmész sonkát vásárolni. Az első dolog, hogy tisztességes sonkát nem tudsz vásárolni 1000 forintos kilós árért. A sonka drága. 3000 forint körül már találsz szép darabokat, de komolyabb érlelésű és füstölésű daraboknál (prosciutto crudo, jamon serrano) nem ritka a 8-10000 forintos vagy a fölötti kilónkénti ár sem. De ha belegondolsz, hogy mennyiért veszed a felvágottat a szupermarketben, és hogy abban mi van, akkor ez mégsem tűnik olyan vészesnek. Nagyon fontos, semmi keresnivalója a sonkában adalékanyagoknak.

marmalade.jpg(marmalade.hu)

Amire neked húsvétkor szükséged van, az egy rendes parasztsonka. Persze a külföldi csodákat is vásárolhatod, de azt inkább máskor. Ez első vagy hátsó combból, csülökből vagy lapockából készül. Ebből a combos rész a nyerő, a másik kettőt inkább hanyagold. Annak a szerencsétlen csülöknek és lapockának van jobb elkészítési módja is mint, hogy gúzsba kötve sonkaként lógjon a hentesnél. Malacka levág, sóba bele, esetleg pác és utána az erre kialakított tárolóban érlelik vagy füstölik lehetőleg minél több ideig.

jozsi.jpg(https://www.facebook.com/MeszarSteakHentesEsMas)

Gondolom téged leginkább az érdekel, hogy ezt hol is szerezheted be. Én négy megbízható helyet ajánlok Budapest különböző pontjain, úgyhogy simán el tudsz érte menni. Nem, ezt tényleg ne a boltokban keresd! Sajnos ismét csak budapesti helyeket tudok ajánlani, de a lényeg, hogy véletlenül se a nagyáruházak bejáratánál lévő kosárból vásárolj, még akkor sem, ha vonzónak tűnik a 990 forintos ár. Az emberi fogyasztásra szinte alkalmatlan. Ellenben, ha van egy jó tipped akár Budapestről, akár vidékről, és leírnád kommentben, akkor azt szívesen megosztanám!

MészárSteak Budapest, Hegyvidék Központ, Apor Vilmos tér +36205715758
Lumi Húsbolt Budapest, Váci út 9-15.  F 410 +36205996521
Kurunczi Péter hentesmester Budapest, Lövoház utca 12. +3613454240
Steak Shop Vásárcsarnok alagsor, Match mellett +36705935088

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr375159486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása