Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Tojás 1x1

2013.04.02 13:51, miseenplacehungary

Húsvét volt, megint minden a tojásokról és a nyulakról szólt. A nyúl egy kicsit bonyolultabb sztori, de a tojás amennyire egyszerű alapanyag, annyira kevesen tudnak vele megfelelően bánni.

Beszerzés

Persze először be kell szerezni, és nagyon nem mindegy, hogy milyen tojást vásárolsz. Ha van akkora mázlid, hogy megbízható házi tojást tudsz szerezni, akkor azt becsüld meg, és még a héten küldj egy csokor virágot vagy egy üveg italt a forrásodnak, legmélyebb tiszteletedet kifejezve. Mert hogy rendes tojást kapni nem lehetetlen, de keresni kell.

A legfontosabb, amit a vásárlásnál meg kell nézned, az a tojásokon található felirat. Nem, nem a dobozon, mert ott mindenféle marketing szöveg van szép képekkel, de azoknak inkább ne dőlj be.

Téged egy dolog érdekel legjobban a feliratból, mégpedig a legelső szám, ami a kisállat tartásának a módját jelöli. Az utána következő két betű a származási országot jelzi, lehetőleg magyart vásárolj, legalább ebben tartsunk össze, ha már az ország többi része olyan, amilyen..

  • Ha nincs jelölés a tojáson, akkor az háztáji tojás, csak akkor vedd meg, ha megbízható forrásból származik.
  • 0 - Bio. Drága, de ha van pénzed akkor ezt vásárold, persze kóstolj végig több terméket, melyiknek van a legjobb íze. Természetes takarmányon nevelkednek, semmi műanyag, futkorásznak a szabad levegőn.
  • 1 - Szabad tartás. Nehéz beszerezni, ha sikerül, akkor ezt szintén nagyon becsüld meg.
  • 2 - Mélyalmos. Ha az előbbi kettőt nem tudod beszerezni vagy annyi tojást eszel, hogy ha biot vennél elzárnák a gázt, akkor erre van szükséged. Árban elenyésző a különbség a hármas jelzéssel ellátottal. Nincsenek összezsúfolva a madárkák, szalmába tojnak, tudnak mozogni, majdnem olyan mintha boldogan élnének.
  • 3 - Ketreces. Mostanában változtak a szárnyasok tartására vonatkozó előírások, talán már nincsenek egymáshoz hozzásimulva egy apró ketrecben és nem egymás ürülékét eszik, de az a szerencsétlen állat soha egy percet nem élt boldogan, csak vegetált, ez pedig a tojás ízén érezhető. Kerüld el, amúgy sem szeretjük a boldogtalan állatokat, hátmég azokat, akik ezt művelik velük.

20130402_125848.jpg(hármas jelzéssel ellátott tojás. inkább kerüld el!)

Nagyjából ennyit kell tudnod első körben. Illetve még annyit, hogy hogyan főzd meg az a szerencsétlen tojást, hamár nagynehezen beszerezted.

Így főzd meg

Most, hogy húsvétkor megint rájött mindenkire a tojásevés, rengeteg helyen láttam helytelenül elkészített főtt tojásokat. Nem, nem igazán jó, ha a sárgája beszürkül. Még akkor sem, ha a szuper sonkalében főzted meg. Azt amúgy is használd fel inkább alaplének, a tojás pont jó lesz vízben főve is.

235a87e2993611e2a58122000a9d0ed5_7.jpg(lehet akármennyire szépen megkomponált a tányérod, ha a tojás nem jól van elkészítve, akkor tönkrevágja az egészet)

Tehát fogd a tojást és egy kisebb fazékban tedd fel hideg vízben. Ha felforrt, zárd el a gázt, villanyt, akármit, rakjál rá fedőt, és 10 percig hagyd békén. Utána jéghideg vízbe tedd, amíg ki nem hűl. Láss csodát gyönyörűen le fog jönni a héja, és a sárgája a nevéhez méltó színben fog pompázni.

20130402_122831.jpg

20130402_122854.jpg

20130402_122930.jpg

Próbáld ki, és ezentúl így csináld!

De most, hogy kicsit tojásoztunk, a következő posztban pár reggeli tojásételt olvashatsz, hogy ne mindig reggelizőhelyeken (amikből alig van, és gagyik is) töltsd a vasárnap délelőttödet.

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr285188581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spaeter83 2013.04.02. 14:30:58

Tényleg hatalmas különbség van a házi tojás és a boltban vásárolható tojások íze, színe, állaga között.
Ha tehetem, otthonról hozok tojást, mert tudom, hogy édesanyám tyúkjai hol rohangásztak, mit ettek és hova tojtak, valamint, hogy mikor lett összeszedve a tojás, ergo milyen friss.
Az általad leírt főzési módot nem ismertem, ki fogom mindenképp próbálni, mert idegesít, hogy nem tudom normálisan megpucolni a tojást. Ha nagyon friss, akkor meg végképp idegrohamot kapok, mert lehetetlen megpucolni normálisan.
Nagyon tetszik a blog, hobbifőzőknek abszolút ideális, csak így tovább :)

miseenplacehungary 2013.04.02. 14:49:28

@Spaeter83: Köszönöm, ez a blog egyelőre tényleg arról szól, hogy megszerettesse a főzést. Nyilván, ha majd az alap dolgokat az olvasók ismerik, akkor lehet bonyolultabb módszerekkel és ételekkel kísérletezni, de az még kicsit odább van :) A tojást pedig mi is háztól kapjuk Kecskemétről és össze sem lehet hasonlítani a boltban kaphatóakkal.
süti beállítások módosítása