Ez a legegyszerűbb kovászos kenyér recept. Az alap, amelyet később saját ízlésed szerint alakíthatsz.
- 120 gramm kovász
- 300 gramm liszt (ugyanaz amiből a kovászt készítetted)
- 200 gramm víz
- 7 gramm só
- 1 evőkanál olívaolaj
A kovászt keverd össze a vízzel, és szórd bele a sót. Utána szitáld bele a lisztet és újból keverd át. Hagyd állni fél órát, és kezd el dagasztani. Ez kb.15 percet vesz majd el az életedből, de ennyi kell ahhoz, hogy a tésztád megfelelő állagú legyen. Ha ez megvan helyezd a tepsire (sütőpapírra) vagy a tálba (ezt lisztezd ki) amiben sütni szeretnéd, fedd le és hagy kelni a tésztát legalább 3-4 órát. Minél tovább kel, annál jobb lesz, úgyhogy nyugodtan megcsinálhatod reggel, és csak este sütöd meg.
A sütés már gyorsabb. 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig süsd, utána pedig mérsékeld a hőfokot 190 fokra és újabb 15-20 percig hagyd bent. Nézz rá néha, a lényeg, hogy szép barna színe legyen és amikor megemeled a kenyér könnyűnek tűnjön. Ha ez megvan, vedd ki és valamilyen rácsra tedd rá. Fontos, hogy ne közvetlenül érintkezzen az alja az asztallal, vagy azzal amire tetted.
Saját képem nincs, én is veled együtt csinálom majd holnap. Na de ha kész, akkor beszámolok mindenről.
Mi ez a gusztustalan izé?
0. nap
1. nap
2. nap
3. nap
4. nap
5. nap
6. nap - pihi
7. nap
8. nap - pihi
9. nap - pihi
10. nap