Lájkold a blogot a Facebookon is!

Kövess a közösségi oldalakon!

facebook.jpg twitter.jpg instagram.jpg pinterest.jpg

Friss hozzászólások

Címkék

ádám csaba (1) alapfogalmak (6) alaplé (2) alapok (1) angol konyha (1) avokádó (1) a pucér szakács (1) Balaton (1) bárány (2) báránycsülök (1) bazsalikom (1) BBM (2) bevezető (3) blackberry (1) bor (2) borjú (1) borjúcsülök (1) borough market (5) Budapest Bike Maffia (1) burgonya (2) burgonyapüré (1) carbonara (1) chorizo (1) csirke (1) cukkini (1) darálthús (2) DiVino (1) előkészítés (4) emilia romagna (1) facebook (1) falat (2) fish! (1) főzés (6) francia (3) füstölt pisztráng (1) fűszer (2) fűszervaj (1) gál józsi (1) gasztroblog (1) goldenblog 2013 (1) gomba (2) gordon ramsay (1) Gozsdu (1) grill (1) hal (2) halas (2) hentes (3) homola (1) hús (1) húsvét (1) instagram (1) istagram (1) jamie oliver (3) Jamie Oliver (1) játék (1) jazzpiknik (1) juhsajt (1) kenyér (4) kés (1) kovász (3) krumpli (3) krumplipüré (1) kurunczi józsef (1) lazactatár (1) liszt (3) london (6) mártás (1) mészársteak (1) Miklós Csabi (1) miseenplace blog (1) mise en place (4) mozarella (2) Nyári Ödön (1) Nyári pince (1) nyereményjáték (1) nyers hús (1) oldalas (1) palacsinta (1) paloznak (1) pármai sonka (1) partyfalat (1) penne (1) piac (3) piadina (1) pierre hermé (1) pisztráng (2) pizza (1) pörkölt (1) recept (3) rokola (1) róma (2) rozmaring (3) rukkola (1) sajt (3) senior hal (1) serpenyő (1) sertés (1) social media (1) sör (2) spárga (1) sütés (7) Szalajka-völgy (1) Szent György-hegy (1) Szilvásvárad (1) szimpla (1) szték (1) takács lajos (1) tapas (1) tatár (1) tatér bifsztek (1) tej (1) tészta (3) the naked chef (1) trastavere (1) vacsora (1) vad (1) vaj (3) vanília (1) vélemény (1) zöldséges (3) zúza (1) Címkefelhő

mise en place

Menü

Az acél a barátod

2013.04.04 15:36, miseenplacehungary

Szükséged lesz pár rendes késre a főzéshez, ha profi akarsz lenni. Az alap dolgokat már leírtam egy előző posztban, most viszont kicsit részletezném miből választhatsz. Ha nem vagy milliomos, akkor szépen apránként szerezd be késeidet, de a legfontosabbat vedd meg elsőként, mégpedig a séfkést. Ezzel az egy darabbal csomó konyhai műveletet el tudsz végezni, így a továbbiakban erről lesz szó.

ekibladecom.jpg(ekiblade.com)

Nem győzöm elégszer elmondani, hogy kést késboltban vegyél. Nézegetheted, megfoghatod és az eladó minden bizonnyal a legjobb tanácsokkal lát el a használatát és karbantartását illetően. Érezned kell, hogy a választottad a te kezedbe való-e. Lehet, hogy ami nekem kényelmes az neked már nagy, nehéz, hosszú stb., vagy fordítva. Mindenképpen legyen kényelmes a fogása, legyen kiegyensúlyozva és a penge hossza 18-22 cm legyen. Otthonra nem kell hosszabb, a rövidebbel viszont már nem mindent tudsz elvégezni.

Az, hogy mennyi pénzed van késre nyilván befolyásolja, hogy milyen minőséget tudsz megvásárolni, de hidd el, ez esetben semmi sznobságról nincs szó. Egyszerű a képlet, olcsó húsnak híg a leve. Ha gagyit veszel, az hamar életlen lesz, nehezebb is élezni, és csak szenvedés lesz belőle. Ez jó eséllyel egy egyszeri befektetés, ami évekre, évtizedekre szól. Ezt vedd figyelembe, amikor a pénzedet rakod rá félre. Nem akarok a kés szaküzletek ellen beszélni, de ha bemész és alaposan megnézed, kipróbálod, hogy mit szeretnél, akkor meg is jegyezheted a típusát és megrendelheted a neten. Mint annyi mindent, valószínűleg ezt is olcsóbban megkapod egy külföldi webshopban.

richmondcookshopcouk.jpg(richmondcookshop.co.uk)

Két fő csoportra oszthatjuk a késeket, ezek az acél és a kerámia.

  • Szénacél (Borotvaéles viszont könnyen korrodál, ezért otthoni használatra neked nem erre van szükséged, hiszen nem fogod minden este a tévé előtt ülve a nedves fenőkövön húzgálni, aztán gondosan megtörölgetni és megfelelő tokba tenni.)

  • Rozsdamentes acél (Ez az amire szükséged van otthon. Az éltartóssága kevésbé jó, mint a szénacélnak, ellenben sokkal könnyeben élezhető, nem korrodál, könnyű karbantartani és használni. Vásárolhatsz magasabb széntartalmú rozsdamentes acél kést is, ez jóval drágább, viszont az éle megközelíti a szénacél pengéét.)

  • Kerámia (Elképesztő az éltartóssága, cserébe, ha mégis sikerülne kicsorbítanod, akkor azt otthoni körülmények között kizárt hogy újra megélezd. Ilyenkor jön, hogy elviszed az erre szakosodott boltba, otthagysz egy csomó pénzt, ők pedig jól megélezik neked. A másik, hogy ha ezt leejted akkor annak nagy valószínűséggel annyi. Ha olcsón jutsz hozzá, akkor kipróbálhatod, de én inkább egy rendes rozsdamentest ajánlok.)

Tehát otthonra neked rozsdamentes acél kést ajánlok. Figyelj oda, hogy a penge vastag legyen, és egy darabból álljon. Ha két darabból áll, akkor inkább ne vedd meg. A nyele igazából mindegy miből van, a legjobb márkák úgyis minőségi anyagokat használják Válassz a nagyobb cégek kínálatából (Dick, Zwilling, Wüsthof, Global, stb), a késes boltok úgyis rendszeresen akciózzák ezeket a termékeket, így spórolhatsz pár ezrest, amit belefektethetsz egy rendes élezőbe. Mert hogy akármennyire jó kést is vásárolsz, a használat során kopik az éle és ha nem akarod, hogy a méregdrága késed egy életlen vacak legyen, akkor bizony élezned kell valamivel. Hogy ehhez mit vásárolsz, fenőacélt, követ vagy esetleg egy asztalra állítható húzogatós alkalmatosságot, azt te döntöd el, de a boltban segíteni fognak, hogy melyik illik legjobban a késedhez.

extrametal.jpg(extrametal.hu)

kesportal.jpg(kesportal.hu)

Nyugi, azt is el fogják magyarázni, hogy hogyan használd az éleződet, de ezzel kapcsolatban rengeteg videót találsz a Youtube-on. Viszont, ha mindezt beszerezted akkor vigyáznod is kell rájuk, mert ezek az eszközök nem azt érdemlik, hogy bevágd őket a konyhafiókba. Úgyhogy szerezz be egy falra szerelhető mágneses késtartót. Konyhás boltokban simán megtalálod, de beugorhatsz egy Ikeába is, ott a legolcsóbb.

tarto.jpg

Fontos! A késeddel sose vágj kenyeret vagy papírt. Ezek a legnagyobb ellenségei az élének. A kenyérhez vegyél egy recés élű kenyérvágó kést, a papírt meg ollóval vágd. Ennyi.
Most ezekre van szükséged, később persze beszerezhetsz pár jó filéző, zöldségvágó, szeletelő, díszítő kést vagy akár egy bárdot is.

Címkék: bevezető alapfogalmak kés előkészítés

A bejegyzés trackback címe:

https://miseenplace.blog.hu/api/trackback/id/tr705194745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása